Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

20 éves Jubileumi Találkozó - Cserkeszőlő

Ukrajnai körutazás, szendvicspaneles lakóautóval

Előző este Zakopanéban aludtunk, így Szlovákia felől Ungvárnál léptünk be.

A terv az volt, hogy megnézzük Kárpátalja nevezetességeit (Európa közepe, Tisza forrás, Vereckei Hágó, stb.) aztán elkocsikázunk Kijevig, és ott eldöntjük, hogy Odessza felé jövünk haza vagy vissza.

Du 3-kor pénzt váltottunk és elhagytuk az ungvári határt.

Mire Munkácsra értünk (a bútor egyre hangosodó recsegése, amit az út minősége miatt egyre több helyről hallottam) már olyan dilis voltam, hogy bőven elég volt kocsival körbejárni a várat és lefényképezni alulról. Az utat folytattam Bene nevezetű többségében magyar ajkú faluba, itt terveztem az éjszakát.

Az utat kettes hármasban tettük meg, a négyes és ötösre esély nincs (legalábbis az ilyen jellegű autóval).

Aki ismer, tudja, hogy kis hozzáértésem miatt elfogadható állapotú az autóm. Na, ezen az autón a bútorzat sok helyen ki lazult vagy eltört. Az üléstámla (falap) az oldalfalnál eltört, ahol a csavar volt gyengébb ott csak simán kiszakadtak a rögzítések, a sötétítő roló eltörve kiszakadt a falból, a tetőszellőző szúnyoghálója kiszakadt a ragasztásából. Az egész bútorzat eddig soha nem hallottan recseg és ropog.

Így ezen az estén sok számítás után, 120-130 km re a hőn áhított nevezetességektől egy nehéz döntést kellett meghoznom. A polgármesterivel szemben lévő presszóban, a nagyon kedves tulaj nő és a még kedvesebb és csinos helyi idegenvezető lány információi után.

Ha most hazamegyek, és később visszajövök egy terepjáróval - mert látni szeretném - az sem kerül, annyiba mintha most teljesen tönkre teszem ezt a nem odavaló autókonstrukciót.

Másnap reggel a legközelebbi határon hazajöttem. Így be és kilépés között 95 km-es és alvással együtt 18 órás túrát tettünk. De visszamegyek egy legkisebb terepjáróval, amibe semmit nem lehet eldugni.


Határátkelés vizsgálat 2+2 óra + a sorban állások.

A profi cigaretta és benzincsempészésre kiképzett hatóság emberei nem tudják hova tenni az igazi turistát. Korrektül beszélnek magyarul az ukrán oldalon is, de nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy ha valaki csak látni szeretne. A többi sorban állóktól egy fokkal, nagyobb tisztelettel, de még fokozható szinten teszik dolgukat. Ezért ha tényleg turista vagy készülj fel magaddal kapcsolatos nem általános dolgaidra (1 példa- kutya).


- Miért nincs a kutya útlevélben fénykép?

- Hogy lehet felismerni egy Rottweilert ha nincs róla fénykép?

2011-ben

Egyenruhás Vámos (Vá), a Határőr (Hö) és Blue (Bl) beszéde:

Vá - Az Ukrán kormány által magyarul kinyomtatott beviteli vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie minden személynek külön aláírva. Hányan vannak?

Bl - ketten

Vá - és a kutya?

Bl - kutyának kell hogy töltsön?

Vá – kollega, kutyának kell tölteni?

Hö - kutya hány éves

Bl - hét

Hö - milyen?

Bl - kan

Hö – nem, csak 18 éves kortól kell.

Bl - Igen de a kutya évek az emberihez több mint duplázódnak.

Vá – Ne szórakozzon ez komoly dolog. 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.