Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Szicília rejtelmei - Piazza Armeliaba, Calatafimi
Február 13. kedd

Tegnap a campingbe érkezéskor lementünk a partra. Nem volt nehéz mivel néhány méterre van a bejárattól és megállapítottuk, hogy a reggeli futásnak nem lesz akadálya. Szóval és tettel nagy lelki elhatározással reggel nekilódultunk az edzésnek. Szép napsütéses tengerpart viharos széllel.
A „kiváló” edzést követően a tegnapi tervnek megfelelően indulás Piazza Armeliaba. A Maximianus császári család nyári rezidenciájának a megtekintése a mai program.
Útközben a táj kevésbé látható a tengerparti dombokon a fólia sátrak végeláthatatlan sorai.
Egy, egy magasabb helyről jól látható mint takarja be a fél domboldalt a fóliasátrak sokasága. Így már érthető a sok román vendég munkás dömpingje.
A várost aránylag könnyen megtaláljuk de a palota valahogy nem akar megkerülni. Helybeli iskolások hathatós útba igazítása után rátalálunk a parkolóra. A bejárati rész olyan mint Budán a Citadellán. Sátrak, sátra és helybeli giccsek.
A tél itt sem turista szezon, kihalt a bejárat. A sátor sor végén két ember bohóckodik talán barátilag kötegednek egymással.
Közelebb érve kibontakozik egy turista és egy helybeli konfliktusa.
Néhány rúgás és ütésváltás után egy helybeli árus siet a feszültséget feloldani. Bár a feszültség oldás eléggé sajátos módját alkalmazza (fél kézzel grabancon ragadja a turistát a másik kezével távol tartja a  helybélit és eközben meghallgatja a problémát. Megérkezünk a bejárathoz. Sehol senki. Az előbbi jelenetből okolva megvárjuk a pénztárost.
A villa romjait befedték. De jól körbejárható, lenyűgöző a megmaradt mozaikok szépsége. Nagyon jól ábrázolták az alakokat és a mindennapi történéseket, de a lovas kocsi kerekeit nem tudták helyesen elhelyezni a síkban. Ha ezt a kultúrát nem pusztítják el a barbár hordák és nem követi a sötét középkor akkor már régen az őrkorszakban lehetne az emberiség. 
Mi meg a lakóautónknál így irány a tengerpart. A táj megváltozik. Mivel a tél csapadékos és a hőmérséklet 10-15 fok azaz a mi viszonyaink között tavaszinak mondható így minden üde zöld a mandula fák virágban.  
Gyönyörű dombok között csorgunk le a partig.
Az igények változatlanok a campinget illetőleg. Tengerpart, csend.
Ismét megtaláljuk. Hozzáteszem nem nehéz feladat, mivel a parton aránylag sok campinget építettek.
Euro Camping Due Rocche. Elhagyatott, csendes, kihalt. Egyedüli vendégekként bitoroljuk az egész üdülőt. Ha már így alakult teszünk egy sétát. Látszik, hogy nyáron nagy élet, nyüzsgés lehet szinte érezni a tömeget. A tengerpartja  szép hosszan elterülő  széles homok fövenyes.
Piazza Armelia  villa parkolójának koordinátái:
N 37,36786
E 014,33439
Nyitva reggel 8-tól napnyugtáig
Belépő: 6 EUR/fő

Euro Camping Due Rocche koordinátái:
N 37,10958
E 014, 03873
20 EUR/ éjszaka autóval+ 2fő
áram: van (az árban benne)
víz: van
szerviz :van
telefon a campingen belül
bolt a campingen belül
pizzéria a campingen belül saját tengerpart

Február 14. szerda

Másnap eltávolodtunk a campingtől kb kettő kilométert és máris találtunk egy szép tengerpartot. Megtekintettük és ott ragadtunk. Hallgattuk a tenger morajlását, megebédeltünk, hallgattuk a tenger morajlását, beszélgettünk, hallgattuk a tenger morajlását, összepakoltunk, hallgattuk a tenger morajlását, eljöttünk. :)))
No ébresztő találjunk szállást!
Alighogy haladunk a kiszemelt szállás irányában egyszer csak narancs ültetvényeken vezet az utunk. Gondoltuk feltöltjük a készleteinket, mivel az öregtől kapott narancsok már elfogytak. Egy láda narancs 6 EUR kb 10 kg.
Két óra autókázás után a sötét éjszakában. Sikerült egy nagyon full extrás campinget találni. A tulaj vagy nem sziciliai vagy nagyon sokat lehetett nyugat- európában. A camping nyugat európai színvonalú.
Szép esztétikus bungallók, a lakóautók helye tökéletesen vízszintes, a mosdók tiszták szóval „rend, fegyelem, tisztaság, sík, derékszög, párhuzam”.
Campig Balatelle
20 EUR/ éjszaka autóval+ 2fő
áram: van (az árban benne)
víz: van
szerviz :van
bolt a campingen belül
pizzéria a campingen belül
saját medence
sport pályák
www.campingbalatelle.it

Február 15. csütörtök

11.nap (csütörtök)
Az egyik útikönyvben olvastunk a Calatafimi melletti épségben megmaradt ókori templomról (a segestai templom). Úgy döntünk a mai cél ezen templom lesz.
A sziget belseje felé tartunk. Enyhe dombok, szemet gyönyörködtető táj, keskeny szűk szerpentinen autózunk. A sofőrnek kevésbé lehet a táj szépségében elmerülnie, mivel  már említettem az utak minősége a román utakéval vetekszik.
Azaz itt talán egy kissé rosszabb a helyzet. Mivel ez csak egy „kitudjahanyadrendű” út ezért némi hiány mutatkozik a felújítások terén. Természetesen az út felújítók javára kell írni, hogy errefelé nem a fagy teszi tönkre az utakat hanem a földmozgások.
Szóval földmozgások. Egyszerűen leszakad az út egy része. A baleset elkerülése végett kihálózzák, de ez semmit nem vesz el a táj szépségéből.
Másfél órás autókázás követően megérkezünk Calatafimibe.
A szokásoknak megfelelően az útikönyv nem jelzi  a  látványosság pontos címét. Rutinosan vesszük az akadályt. Egy helybeli segítségével pillanatok alatt rátalálunk a helyes útra. Még néhány kanyar és feltűnik a templom.
így nem látszik túl nagynak de épségben van, az alapos szájtátás után újabb camping keresés.
A sziget egyik északi csücskén lévő San Vito lo Capo városkát szemeltük ki következő állomásunknak. A hegyekről leereszkedve a felszakadozó eső felhőkből kibukkan a nap. Szép fényeivel bevilágítja a hegyeket. Ennek szép példája a márvány bányák.
Gyönyörű sziklás partok mellett autózva érjük el San Vito lo Capo városkát.
Felkapott üdülőhely  szép hosszú fövenyes tengerparttal, éttermekkel, boltokkal, minden jóval ami a turistáknak fontos és elengedhetetlen.
Super jó campinget találtunk. El Bahira.
Zárva. De fantasztikusan jó és szép helyen fekszik. A nyaraláshoz talán már most le kellene foglalni a szállást annyira felkapott lehet.
El Bahira helyett La Pineta.
A városka szélén jól karbantartott tiszta és nyitva lévő camping.

Calatafimi Segesta templom rom koordinátái:
N 37,94209
E 012,83494
Belépő : 6 EUR/fő
Nyitva: reggeltől napnyugtáig

El Bahira camping koordinátái
N 38,14451
E 012,73584
www.elbahira.it

La Pineta camping koordinátái
 N 38,17376
E 012,74807
áram: van (az árban benne)
víz: kannázással
bolt a campingen belül
pizzéria a campingen belül
saját medence
ár 20EUR autó+2 fő
www.campinglapineta.it
Ildikó és Ferenc


 


  

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.