Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

A május elsejei hosszú hétvégén részt vettünk a Magyar Hagyományos Kemping Klub szervezésében  ezen a nagyon értékes, 1 napos kiránduláson, amit mindenkinek ajánlunk, akár önálló megvalósításban is.

 Útvonal:

Nyírbátor – Fehérgyarmat - Túristvándi – Tiszacsécse – Szatmárcseke – Nagyar – Tivadar – Tarpa  – Tákos - Vásárosnamény  - NyírbátorA találkozó színhelye a nyírbátori termál kemping volt, amely a pár éve szépen felújított Sárkány uszoda-gyógyfürdővel közös területen van, egy kiskapun keresztül lehet átmenni fürödni. A megközelítése is egyszerű, az M3-ról a nyírbátori leágazástól 17 km, a Szénaréti tóhoz érünk be Nyírbátorba, és e mögött van közvetlenül a kemping és a fürdő. A Szénaréti tó kulturált horgásztó, szép környezettel, a kempingből rövid sétaútra. A fürdőben uszoda, gyógymedencék Báthory gyógyvízzel, welnessz-szauna részleg, focipályák találhatók. Maga a kemping is gondozott, tiszta, új mosdókkal és bungalókkal.

A kempingvezető Horváth Ágnes és a helyi idegenvezető Lakatos József szervezte a buszos kirándulásunkat, amelyen annyi látnivaló volt, hogy nehezen fért bele 1 napba. Nekik nagyon köszönjük ezt és reméljük, hogy még többször lesz alkalmunk hasonlón részt venni náluk.

A kirándulás útvonalához írtunk még egy rövid ismertetőt, kedvcsinálónak.

Reggel 8-kor indultunk a kempingből és délután 6-ra értünk vissza.

Első megálló  Penyige volt, ahol megnéztük a helyi temetőben a Szenke patakba fulladt 9  tizenéves kislány síremlékét és meghallgattuk legendájukat. A róluk szóló versből idézünk:

Ezerkilencszázötödik évbe.

Kilenc kislány belehalt a vízbe,

Beleültek a hajó orrába,

Elmerültek a Szenke habjába….

Második megálló a Túristvándi Vízimalom és kemping. A vizimalom egy ma is működő ipari műemlék a Túr folyón, amelyet nagyobb csoportoknak be is indít a molnár. Mellette a folyóparton található a nagyon egyszerű Vízimalom étterem, kemping és panzió, a kertjében kemencékkel, játszóterekkel. Az egész terület a béke és nyugalom eldugott kis szigete. Innen biciklivel 6 km-re a Tiszaparton fövenyes strand is van.

Harmadik megálló Tiszacsécse, ahol megnéztük Móricz Zsigmond szülőházát. Vályogfalú, döngölt padlós, zsúp-szalmatetős pici ház a falu közepén, a kertjében az író szobrával, a házban a bölcsőjével és korhű bútorokkal berendezetten. A ház vigyázója érdekesen, szépen mondta el a történetét a házról és a családról, amelytől kicsit más megvilágításba is került az Árvácska története. Itt lehet elolvasni:

http://cultura.hu/kultura/moricz-es-csibe-tortenete/

A Móricz ház utcájában egy gyönyörű fatemplom látható, erre már nem jutott idő, hogy belülről is megnézzük.

Negyedik megálló Szatmárcsekén a csónak fejfás református temető volt. A szatmárcsekei csónak fejfás temető őrzi annak a hiedelemnek az emlékét, hogy a holtak lelkét csónak viszi át a túlvilágra. (Kharon, a révész csónakja…)  A csónakok emlékeztetnek a vízzel körbevett (Tisza, Túr) település lakóinak életmódjára, hiszen évszázadokig vihették halottaikat csónakkal a temetkezési helyre.

Maga a temető egy ma is használt, különleges, ápolt, szép temető, teljesen egységesen sötétbarna, csónak-orr alakú fejfák állnak rendezett sorokban, a közepén a Kölcsey emlékművel. A ma idetemetkezők folytatják a hagyományt, ugyanezeket a fejfákat alkalmazzák a családok.

A hely szelleme mindenkit megérint, és a kis versecskék elolvasására késztet, amik a fejfákon állnak.

Ötödik megálló Nagyar, a Petőfi fa és a Luby kastély. A Túr folyó partján áll egy öreg kocsányos tölgy, amelynek a törzséből már csak egy rövidebb darab van meg, azonban a gyökeréről új fa fejlődött.

A tölgy alatt írta Petőfi a Tisza című versét:

„Nyári napnak alkonyulatánál

 Megállék a kanyargó Tiszánál

 Ott, hol a kis Túr siet beléje,

 Mint a gyermek anyja kebelére.” …

A Luby kastély ma egy szépen felújított interaktív kastély, Petőfit a Luby család meghívta magához, és ekkor írta ezt a versét. A tölgy körül a folyóparton Petőfi emlékhely van kialakítva.

Hatodik megálló Tarpa nagyközségben volt. Ebédre megkóstolhattuk a beregi töltött káposztát, amit kevés paradicsommal és friss káposztalevél töltelékkel főznek. Két szárazmalom van hazánkban, az egyik itt Tarpa központjában áll,  itt építették újjá és látható a működése.  Bajcsy - Zsilinszky Endre szobra és síremléke is itt van, az ő kívánsága volt, hogy a Tiszahát kurucai között nyugodjon. Szintén a város híres embere az ő „Tamásuk” aki Esze Tamás volt, a tiszaháti Rákóczi szabadságharc vezéralakja.

Hetedik megálló Tákos ahol a Mezítlábas Notre Dam néven elhíresült református templomot néztük meg. 1766-ban épült, a nép emelte magának fából és sárból, abban az időben, amikor Mária Terézia rendelkezései megtagadták a követ és a téglát a reformáció híveitől. A tákosiak megmutatták, hogy akkor is szép templomuk lesz. „Az egész olyan, mint egy tavaszi virágos, sziporkázó rét..” Most már külföldről is jönnek megtekinteni.

Nyolcadik megálló Vásárosnamény belvárosában, ahol éppen majális volt, lángossal, műsorral, babgulyással. Rövid sétával megtekintettük a a Beregi Múzeumot, hogy megcsodálhassuk a beregi, máramarosi, felvidéki, erdélyi és más régi híres vasöntödék művészi kivitelezésű termékeit, de sajnos már zárva voltak. A múzeumban 70 öntöttvas, díszített kályha is van többek között, érdemes lett volna bemenni.

És visszaérkeztünk a kempingünkbe, ahol azzal a meglepetéssel fogadtak, hogy éjjel 11-ig nekünk kinyitották a gyógyfürdőt, ami nagyon jól esett a kirándulás után fáradtságra.

Másnap egy külön kirándulás keretében megnéztük Nyírbátort, reggel a Dotto kisvonat jött értünk, elvitt a Báthori várkastély- és panoptikumhoz, majd onnan átsétáltunk a Minorita templomhoz és a Bethlen harangokat magukban rejtő fatemplomhoz, és onnan a Papok rétjén lévő sárkányos tóhoz a katolikus templomhoz.

A Báthori várkastély- és panoptikum világszínvonalúan megvalósított kiállítás és helyreállított várkastély! Ez az, amit még a gyermekek is élveznek, művészi munkával előállított panoptikum keretében mesélik el teremről-teremre a Báthori család történetét. A Minorita református templom az egyedüli hazánkban, amelynek kőhálós mennyezete van, kiemelkedően szépen felújítva. A helyi tiszteletes mesélte el nekünk a templom történetét, amely a Báthory családé volt, majd a Bethlen családé lett.

A Minorita templomtól induló parkosított várostörténeti sétányon érhetjük el a tavat, ezen a sétányon szobrokkal és kőtáblákon mesélik el a Rákóczi család címerében látható sárkány történetét.

A Papok rétjén lévő tóba is sárkány köpi a vizet, partján sétány padokkal.

A Dottó kisvonat parkolóhelye a Zrinyi u.15. sz. alatti Napsugár panzióval szemben lévő üres telek, ahova lakóautók is beállhatnak a tulajdonossal való előzetes telefoni egyeztetéssel.

Az egész hétvége nagyon tartalmas volt párosítva a gyógyfürdőzéssel, úszással, zenés záróbulival.

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.