Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Már évek óta terveztük Berlin és az attól északra fekvő Mecklenburg-Vorpommern tartomány, valamint az Ostsee partjának és városainak bejárását, de az időjárás mindig keresztülhúzta szándékunkat, hideg nyarak voltak arrafelé. Idén végre kitört a kánikula ott északon is, végig tudtuk járni a tervezett utat kabátok nélkül. Ketten mentünk, kényelmes tempóban, az út nagy része a volt NDK-s területen feküdt.

 

ÚTVONAL:

 700 km M1 autóúton Rajka felé, majd Brno és Prága előtt Teplice irányába, tovább Moritzburg –ba, innen 193 km Berlin, 240 km Heringsdorf, 63 km. Greifswald, 38 km. Stralsund, 79 km Rügen szigete, 225 km Wismar , 84 Lübeck 19 Travemünde, 109 km Schwerin ,313 km Dessau-Wörlitz , 625 km Gmunden, és hazáig 479 km, elvileg, de gyakorlatilag 3500 km-et sikerült megtenni.

 

1

1. NAP Moritzburg

A cseh autópályákat még mindig ki kéne hagyni, mert több év alatt sem sikerült javítaniuk rajta, végig attól tartunk, hogy a rázkódástól leszakad a lakóautóban a ’kredenc’ . Drezdát elhagyva délután megérkezünk Moritzburgba. Már a városka főútján, a Schloßalle-n való behajtásnál csodálatos látvány tárul a szemünk elé, az út vége egy tóval körülvett hídba torkollik, szemben egy vadászkastély látható.

Letelepedtünk a Marktstr 9. szám alatti Gasthof Adam hátsó udvari parkolójában, ahol mi voltunk egyedül, és bármilyen fogyasztás, akár egy pohár sör ellenében ingyen lehet éjszakázni. Az étterem mögött a Gasthof-hoz tartozik egy nagy tó is, partján gyönyörű terasszal, rögtön be is ültünk vacsorázni. A kiváló vacsora után körbesétáltuk a vadászkastélyt, ami az étteremtől 500 m-re van. Kellemes, szép környezetben fekszik, nagy parkja tele van szürke ludakkal.

Csendes éjszaka után reggel besétáltunk a centrumba megnézni a Haus des Pferdes-t, ez a Schloßalle-n van, a kastélyhíd előtt. Nagy lóistálló, benne kb. 100 gyönyörű ló. A lakóbusszal kimentünk a közeli erdőbe megnézni a Fasanenschlösschen-t/Fácánost , ami szintén egy tó közepén fekszik, világítótoronnyal és mólóval. Délután elindultunk Berlinbe.

 

2-3. NAP Berlin

15h-ra már a Chausseestrasse 82, 13353 Berlin cím alatti Stellplatz-on voltunk, éppen idejében, már csak 1 szabad hely volt, bár estig még sokan jöttek.

Ezen a leállóhelyen minden van, még zuhanyozó is, de ára is van, éj/20 EUR. Tény, hogy megéri az árát, 3-4 km. innen a belváros, de 200 m-re van az U-Bahn megálló, amivel be lehet járni az egész várost. Viszont főútvonalon van, ezért éjszaka elég komoly a közlekedési zaj.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy Berlinben még mindig hatalmas építkezések vannak, mindenfelé daruk állnak a városban. Az első délután bebicikliztünk a berlini fal volt fő határállomásához, a Checkpoint Charly-hoz, ahol a járdába süllyesztett réztábla hirdeti, hogy ott húzódott a fal, és a határátkelő épületénél a beöltözött amerikai katonák még mindig szorgalmasan pecsételik az útleveleket - már aki vitte magával azt. Ha nem, ott vehet az ember egyet erre a célra.

Másnap reggel kikötöttük biciklijeinket a Spree folyó partján, és beszálltunk az ott lévő kirándulóhajók egyikébe, 12 EUR/fő a jegy. 45’ alatt a folyón oda-vissza bemutatják a látványosságokat. Az új modern kongresszusi központjuk a folyó két oldalán terül el, felette séta-híddal. Ez után bekerekeztünk a múzeumszigetre, ahol megállapítottuk, hogy csak erre kéne 4-5 nap, ezért bele se kezdtünk a múzeumok látogatásába. Megnéztük a dómot , a TV tornyot, és tovább a Holocaust emlékműhöz, ahol sajnos a látogatók felállnak, felfekszenek a jelképes betonsíremlékekre, ott esznek, cigiznek, a gyerekek ugrálnak rajtuk.

Tovább a Reichstag-hoz, a Brandenburgi kapuhoz, estefelé a KauDam-on, Berlin elhíresült főutcáján séta, beugrottunk a KaDeWe áruházba, gyorsan ki is jöttünk és a megspórolt pénzt elköltöttük két korsó sörre, kiültünk a lemenő napban az előtte lévő téren lévő söröző teraszára.

Sok mindent láttunk, de ide érdemes majd akkor visszajönni, ha befejezték az építkezést.

 

4-5. NAP Heringsdorf

Késő délután értünk Heringsdorf-ba és ha nincs öt leállóhely tervem, akkor nem éjszakáztunk volna ott. Ez egy üdülőfalu az Ostsee tengerpartján, a lengyel határ mellett, ahol fürdőhelyek őrzik a boldog békeidőket , tele hotellel, panzióval és üdülőházzal, de minden, még az utolsó pajta is ki volt adva. Mind az öt lakóbusz leállóhely tele volt. Visszamentünk az első magánházhoz és ott a tulajdonos rábeszélte a szomszédokat, hogy engedjenek be az udvarba. Csendes, rendes hely volt, árammal, vízzel, két éjszakára 33 EUR-t kértek.

Első este lesétáltunk a háztól 200 m-re lévő tengerpartra. Gyönyörűen színes napozókosarakkal berendezett finom homok, kellemes kb. 22 fokos víz volt. A parttal párhuzamosan virágokkal beültetett korzó, századfordulós villákkal, hotelekkel, a központban a tengerbe beépített fedett mólóval, benne butikokkal, a végén kör alakú panorámás étteremmel. Esti zenés rendezvények, az éttermek terasza zsúfolásig tele, sétáló, bicikliző emberek, tisztaság, béke, nyugalom!

A XIX. században csatlakoztak az első jómódú Balti-tengeri fürdők a virágzó kikötővárosokhoz. I. Frigyes Ferenc nagyherceg, aki 1793-ban azért, hogy meggyógyuljon, dagály idején bement a Balti-tengerbe, és az első német tengeri fürdővel megalapította a fürdőkultúrát a fehérhomokos tengerparton. Ma a tengerpart mentén 29 tengeri- és tengeri gyógyfürdő található. A nagyvilági fürdőhelyeket a fürdők sajátos építészete jellemzi. Erről különösen a császári fürdők híresek Ahlbeckben, Bansiban és Heringsdorfban.

Másnap délelőtt fürdőzés a beach-en, délben a helyi hentesbolt teraszán ’fish and chips’ 5 EUR-ért, és itt elkezdődött mindennapi halazásunk, imádjuk a halakat, ahány fajta létezett végig a tengerparton, mind megkóstoltuk.

Késő délután kis átvonuló zápor zavarta meg a tengerparti ejtőzésünket, de a meleg marad tovább.

 

6. NAP Greifswald, Stralsund

Reggeli indulás után már 10 órakor Greifswald-ban landoltunk, a régi városmagon kívül, annak bejáratánál kaptunk a park mellett parkolóhelyet, végigsétáltuk a belvárost, kellemes, régies épületek, de semmi különös.

Utunk során végig minden nap fekete cseresznyét és földiepret ettünk, ott most volt szezonja, az utak mentén eperszemre hasonlító pavilonokban árulták. Ilyen nagy szemű, kukac nélküli, édes cseresznyét itthon utoljára gyerekkoromban ettem, azóta mintha csak a rossz minőségűt termesztenék.

Egy útmenti csárdánál megálltunk, kipróbáltam a párolt heringet , de továbbra sem jön be a párolt hal.

Tovább Stralsund-ba, amelynek történelmi belvárosa a világörökség része. A város határában található a Rügeni-gát, mely 1936-ban épült, 2540 m hosszú és Rügen szigetére vezet.

A szigetre vezető híd előtt van egy kiváló stellplatz: Caravan-Center Dahnke , Werftstraße 16 , 18439 Stralsund , jó nagy terület, minden van, áram, víz, leeresztő, éj/12 EUR.

A terület egy lakókocsi és buszkereskedő telkén van, benzinkút mellett, gyalog 1 km-re a fallal körülvett óvárosi rész, a kikötővel. Esti séta, a belvárosban rengeteg kis üzlet, sétálóutcák, a kikötőben az Ozeaneum, ahova nem mentünk be, már sok ilyet láttunk. Viszont a kikötőben sorakoztak a haléttermek, a vízen ringatóznak a halászhajók, a frissen fogott halat különféle módokon elkészítve árulják, önkiszolgáló büfé módon. Kitéve a kóstolók, itt próbáltuk ki a haltöpörtyűt, a füstölt halakat, különféle elkészítésű garnélákat. A friss halnak páratlan az íze.

Ha valaki csak egy sétára akar megállni, akkor itt talál parkolóhelyet lakóbusznak is: Hafenstraße 11, 18439 Stralsund,

 

7-8-9-10-11. NAP Rügen szigete

Németországnak Rügen a legnagyobb szigete. Több napos program a körbejárása, de érdemes bejárni.

Letelepedtünk Putgartenben 1 éjre, Leállóhely: D-18556 Putgarten -Kap Arkona Am Parkplatz 1, éj/8 EUR, semmi nincs csak beton, viszont szemben egy jó önkiszolgáló étterem és kocsi, kisvonat állomás.

Kap Arkona a Rügen sziget legészakibb pontján található. A festői területen sziklák, világítótorony és a múzeum. Kellemes séta az út a kempingtől a műemlék világítótoronyig, mellette tengerparti látogatható bunkerek.

Másnap tovább Schaprode-ba, ez a hely úgy nagyjából egy család kezében van, egy nagy kemping, éttermek, yachtkikötő, stb. A kempingben minden van, homokos tengerpart is, a bejáratnál stellplatz-ként működik, 20 EUR/éj.

A kempingtől 100 m-re lévő kikötőből indulnak a kompok a Hiddensee-re, ami egy sziget a tengerben, teljesen autómentes, pár látnivalóval, védett dűnés tengerparttal, a komppal 45 ’ az út, nagyszerű 1 napos kirándulásnak ígérkezett, de mi inkább másnap továbbutaztunk a szigeten.

Délben Sassnitz hajókikötőjében hosszas vizsgálódás után megtaláltuk a Stellplatz táblát, de csak nappalra lehet bedobni a parkolóórába, este meg kell keresni a kikötőőrt és neki fizetni az éjszakát. A yachtkikötő zuhanyozója és WC-je mellette van, ami felett szintén a kikötőőr őrködik. Nincs víz,áram,leeresztő.

Maga a kikötő egy teljes napi program, esti korzó, éttermek terasszal, halászhajók étteremnek berendezve, móló, hajómúzeum, sétahíd a felette lévő városba, és egy angol látogatható U-boot/tengeralattjáró. Másnap reggel hajókiránduláson vettünk részt, meglepetve fedeztük fel, hogy nem csak Doverben vannak fehér sziklák, hanem a Rügen sziget északi oldalán a Jasmund National Parkban is bőségesen találhatók, egyik legnagyobb a Königstuhl nevű. Küldtünk gyorsan mindenkinek MMS-t > üdvözlet Doverből címmel. A Jasmund National Parkban több túraútvonal is van amik Sassnitzból indulnak.

Délután tovább Binz-be. Binz mellett 6 km-re a Prora-val szemben van egy kempingként működő zárt Stellplatz: Proraer Chaussee 60 GPS: 54°26’53’’N, 13°33’41’’O 20 EUR/éj, minden van, csak lakóbuszokat engednek be.

Ezért egy szegény régi Trabi nem jöhetett be, pedig még utánfutó alvókocsija is volt, mivel egy másik Trabinak az elejét levágták, és a maradékot átalakították egy merő ággyá.

Hogy mi a Prora? Hát ez egy megdöbbentő 4,5 km hosszú, egybe épített 4 emeletes üdülőház, amit Hitler építtetett meg a munkások üdülőjének a harmincas években. 12 m2-es szobák és közös fürdőhelyiségek voltak benne, közvetlen a finomhomokos tengerparton húzódik, az országút és a tenger között. Az ember azt hinné, hogy Honecker vetemedett ilyenre, de meglepő módon Hitler akart gondoskodni a munkásosztály üdüléséről.

Jelenleg már igencsak lepusztult állapotban van, de mint műemléket fenntartják, az egyik végén egy kisebb részt kitataroztak és ifjúsági szállásként üzemeltetik.

A stellplatz-tól 50 m-re, az országúton van egy buszmegálló, amellyel 20’ alatt Binz-be lehet jutni. A kempingben minden nap minden főre ingyen buszjegyet adnak.

Elmondható, hogy a szigeten Binz a legcsodálatosabb város. Fehér csipkés villákkal, tengerparti és városi korzóval, a tengerparton napozó kosarakkal, sportpályákkal, éttermekkel berendezetten. Ennek láttán felmerül az emberben, hogy miért nem ide jövünk nyaralni az Adria helyett, ahol már minden drágább mint itt, minden sziklás, és egyre dráguló sztrádadíj van. Tény, hogy 2-3 fokkal hűvösebb a tenger, de ez felnőtteknél nem sokat jelent.

Binztől pár kilométerre van a Jagdschloss Granitz, mely ma múzeumként üzemel, a parkolójából erdőn keresztül 1,5 km séta a kastélyig, vagy fel lehet szállni a vágtázó Roland-ra, ami egy gőzmozdony vontatta vonat, kisnyomtávú vasút az erdőn át.

Ezzel Rügen szigetét kimerítettük, vissza a 4 km-es hídon át Stralsund városába, és mivel éppen délben érkeztünk, máris bekanyarodtunk a kikötőbe az immáron már ’megszokott’ halászhajó büféjébe egy kis sült halat enni, ami közvetlen az Ozeaneum mellett van a parton. Nagy előzékenyen kihelyeztek a halászhajók mellé napozóágyakat is, ahol az ebéd után lehet kicsit szunyókálni.

 

12. NAP Wismar

Wismar egy kis kikötőváros, egykori Hanza-város, Németország északi részén, a Balti-tenger partján, világörökséggé nyilvánítva.

Délután 3-kor itt is az utolsó leállóhelyet foglaltuk el: WOHNMOBILPARK Westhafen Wismar Schiffbauerdamm 12 23966 Wismar cím alatt.

Szuper helyen van, a kikötő mellett 100 m, a történelmi városmag 200 m. Csak lakóbuszokat engednek be, áram, zuhanyozó, leeresztő, 8 EUR 24 órára. Este már verekedés van a helyekért! Mellette 50 m-re egy Netto áruház, itt feltöltöttük készleteinket. Németországban az összes Liedl-ben és Netto-ban kaptunk magyar zöldpaprikát (a lecsóhoz), és magyar görögdinnyét. Ami csalódás volt, hogy ezekben az áruházakban nem fogadják el a master card vagy visa kártyát, csak EC kártyákkal lehet fizetni. Tehát mindig felvehettünk először készpénzt, hogy megvegyük a kenyeret, stb. napi cikkeket.

Másnap reggel körbesétáltuk a belvárost, megnéztük a katedrálist, vettünk egy szignózott ott legyártott téglát a helyreállításához. Most már csak vissza kell menni kb. 30-50 év múlva, mire helyreállítják és megnézni a falban a téglánkat.

A város Binz mellett a második csoda, gyönyörű főtérrel, korzónak kialakított kikötővel, régi vitorlás hajókkal, a belvárosban rengeteg sétálóutcával, műemlék házakkal és templomokkal, yacht kikötővel. De innen is tovább kellett indulni, mert várt ránk a következő szépség:

 

13-14. NAP LÜBECK, TRAVEMÜNDE

Travemünde Lübeck üdülővárosa, a Trave folyó átfolyik mindkettőn, majd a tengerbe ömlik.

Travemündében stellplatz a halászkikötőben: Auf dem Baggersand 13 23570 Lübeck-Travemünde

És már megint bekerültünk a jóba, direkt a halászkikötőben van a leállóhely! Ami mellesleg elég nagy, panorámával a Trave folyóra, ott úsznak ki-be a hatalmas finn kompok, ’közben bőgnek, mint állat’, az ember szíve berezonál tőlük, és érkeznek a 89 emeletes üdülőhajók, a luxus yachtok, reggelente kikötnek a kis halászhajók, kiírják a táblájukra, hogy milyen friss halat hoztak eladásra, miközben a révkapitány kis piros hajói cikáznak és vezetik be a nagy hajókat.

A nap süt, a halászkikötő kis lebujai, kocsmái, büféi között biciklizünk befelé Travemünde partmenti korzójára, egész végig, ki a világítótoronyig.

A korzó a tengerparton befordul, és újra a finomhomokos, színes napozókosarakkal berendezett, tiszta, ápolt beach mellett vezet tovább, ahol reggelenként a takarítógépek korzóznak. Üzletsor, parti éttermek teraszokkal, kikötött hajók fedélzetén este vacsorázó emberek, új jobbnál-jobb sörök, mint pl. a Störtebeker.

Másnap reggel megint hajóra szálltunk, és másfél óra alatt behajóztunk a Trave folyón Lübeck városába, ami szintén világörökség. A hajóról kiszállva 100 m-t sétáltunk a Holsentorplatz-ra, ahol természetesen megnéztük a Holsentor-t. Ez egyike a megmaradt két városkapunak Lübeckben. Jelenleg múzeumként működik. Jellegzetes két kerek tornya és árkádos bejárata révén Lübeck jelképévé vált. Lübeck régi városközpontjával együtt egyike Németország legfontosabb látnivalóinak.

Ezt a városkaput 1464-ben építették, (amikor mi még itt a Kárpát medencében nem nagyon építettünk ilyeneket…) és olyan csodálatos, hogy az ember csak ámul-bámul. Merem állítani, hogy ez a világ legszebb és legkülönlegesebb városkapuja. Nem is értem, vörös téglából hogyan lehet olyan monstrumot építeni, amely még szép is?

Lübeckben 210 híd található, ezért kis Velencének is nevezik.

Megnéztük még a városházát (mondjam megint, hogy világörökség?..), a régi városrészt, átsétáltunk a városon és felszálltunk a 30-as buszra, amivel félóra alatt visszaértünk Travemündébe.

 

15. NAP Schwerin

Schwerin a fővárosa Mecklenburg-Vorpommern tartománynak, a schwerini tó partján.

Stellplatz: Parkplatz am Hauptbahnhof, 5-10 perce gyalog a belvárostól, de csak 4 hely van, ingyenes, a pályaudvar melletti nagy parkolóban, ami délutánra be is telt. Minden van, áram, víz, leeresztő, viszont a vonat a feletted lévő domb tetején robog el. Ezeken a helyeken általában 50 centért, max 1 EUR-ért lehet 100 liter vizet venni, a leeresztés ingyenes, és van ahol 1 EUR az áram 1 napra, de ha megy a klíma, akkor többet is be kell dobni. Ebben a parkolóban például árammérő óra mérte a fogyasztásunkat, és a végén a parkolójeggyel fizettünk összesen 20 órára 8 EUR-t.

A schwerini kastély a belvárosban, a tó partján, szintén világörökség. Jelenleg is dolgoznak még a helyreállításán, és mivel már nagyon ki vagyunk kupálódva kastélyokból, elmondhatom, hogy ez Európa egyik legszebb kastélya. A különleges építési módja, a különböző stílusok ötvözete és a tóra néző orangerie szép összhangot alkot. Nyaranta hangversenyeket adnak itt, és különféle rendezvények vannak a parkjában.

 

16. NAP Dessau-Wörlitz

Jött az utolsó nagy meglepetés: egy park, amit felvettek az Unesco listára. Több látnivaló van bene, és körülötte bicikliutak. Gondoltuk búcsúzóul pont megfelel egy éjre. Jellegtelen tájakon és falvakon mentünk át, útlezárásokkal, elterelésekkel tarkítva, végre este 7-re futottunk be erre a stellplatz-ra: 06786 Wörlitz Coswiger Strasse am Wörlitzer Park , 5 EUR/éj, + térítés ellenében áram, zuhanyozó, WC is van.

Ez egy hatalmas autóparkoló, egy részében a lakóautóknak áramkiállásokkal felszerelve. 500 m-re Wörlitz falucskától. Este még séta a faluba, az első étteremben egy magyar pincér igazít el bennünket a látnivalókról.

Olyan csend volt éjszaka, hogy csak a tücsköket hallottuk.

Másnap reggel elő a biciklikkel és betekertünk a park központjába. Legalábbis azt hittük. Ott kiderült, hogy ez a park 3 falu között terül el, hatalmas. Csónakkikötő, 12 személyes csónakokkal visznek körbe a csatornákon, vizililiomok, az erdőben a parton kastélyok, templomok, kápolnák bújnak meg, ez az ország legnagyobb angolparkja az Elba partján, fácánok sétálnak, lovastanya, romok, síremlékek is vannak benne.

Sajnos innen is indulni kellett, de ide még visszatérünk több napra, mert biciklitúrára is alkalmas, mellette az Elba partján át lehet kompolni a másik oldalra is, ez egy nagy üdülőövezet.

17. NAP indulás hazafelé, közben 1 éjre megszakítva Bad Lobenstein-ben a Cseh határ német oldalán. Itt egy új termálfürdő található, előtte stellplatz, áram, leeresztő van, ingyenes. Este 10-ig nyitva, kifejezetten jól esett a 38 fokos vízben az áztatás. Másnap megérkeztünk haza.

 

Mi Németország nagy csodálói vagyunk, a kb. 10. alkalom után még mindig vannak olyan látnivalói, ami miatt 2-3 hetet el lehet tölteni ott. Ez az utunk is teli volt szépségekkel, és visszatérésre érdemes helyekkel. 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.