Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Dunántúli barangolás.  

Nyíregyházától- a Balatonon keresztűl az Őrségig

 

Július 17.-én 10 órakor végre sikerült otthonról elindúlnunk, mivel mindig az utolsó pillanatban derűl ki., hogy valami még nincs elintézve.

Első nap Budapesten volt egy kis dolgunk, összekapcsolva egy rokonlátogatással.Este 18 óra után megérkeztünk Balatonfüredre.A Tagóre sétány végén egy csendes utcában sikerült parkolót találni,

ingyenes áramszolgáltatással.Ha a fotóalbumot megnézitek könnyen meg lehet találni, de azért a koordinátákat ide írom.: N46.9565882 E17.9030352

Mire elhelyezkedtünk megérkezett a szokásos eső, ami szerencsére mánapra tovább vonúlt.

18.-án 9órakor megnéztük a Kékszalag vitorlásverseny indítását. Csodálatos volt annyi vitorlát látni egyszerre a Balatonon. (570 nevező +a rendezők=kb.:7-800 hajó)Közben a fiunk szólt, hogy Balatonfüredre küldték, így változtattunk a tervezett programon, ott maradtunk és vele töltöttük a délelőttöt.Amikor Ő viszaindúlt Budapestre Mi bejártuk a várost, mert eddig mindig csak a part közelében sétáltunk.Megnéztük a Vöröstemplomot, az új Müvelődésiházat és a mentőhelikopter

bázisát is messziröl.

Este megjöttek Fecsiék, velük meglátogattuk a borfalut, ittunk mindenki egészségére, majd megfőztük a babost és jót beszélgettünk.Közben beérkezett az első hajó, de a tüzijátéknak Mi csak a hangját hallottuk.

19.-én Fecsiékkel átköltöztünk az Álsóörsi Campingbe, mert Feri pecázni szeretett volna. Pillanatok alatt meg volt a nagy fogás (kb 2kg-os Ponty) amivel a körülöttünk lévők figyelmét magunkra vontuk. Pár perc alatt úgy körűlvettek minket (magyarok, németek, hollandok, dánok)

mintha sosem láttak volna halat.

Déltájban jött egy titokzatos telefonhívásunk, érdeklődött, hogy merre vagyunk, aztán délután meg is érkezett egy kedves ismerős. LMC látogatott meg bennünket.Ezuton is köszönjük Andrásnak a látogatást és a finom bort, amit végül nem Fecsiékkel, hanem Utazó 67-ékkel ittunk meg mndenki egészségére.Ez ugyanis úgy történt, hogy vasárnap Fecsiék hazaindultak Mi pedig Siófok felé vettük az irányt.Velünk szemben LMC sietett hazafelé, csak már későn ismertük fel az autóját.

Ekkor már kellemes volt az idő így Szabadinál megálltun, fürdeni a balatonban.Késő délutánig pihentünk, végigsétáltuk a parton, kikapcsolódtunk. Este szálláshelyet keresve eljutottunk az Ezüstpartra.Csendes parkoló a szabadstrand mellett, ingyenes wc-vel.Itt töltöttük az éjszakát.

Letáborozás után ismét egy telefonhívás, s nagy örömünkre Utazó 67 (Marika és Miki) érdeklődött,

hogy merre vagyunk. Az időzítés tökéletes volt ugyanis Ök Siófokiak. Így bringával látogattak meg minket, megittuk együt az említett LMC -féle bort, nagyot beszélgettünk, és terveztünk egy közös hétvégét, ami sajnos a végén nem jött össze, mert Mikinek el kellet mennie.(ilyen a munkahely)

Mondanom se kell természetesen megjött a szokásos zápor így kipróbálhattuk hány ember fér el a mi kis autónkban.Ha szűkösen is de elfértünk és tovább diskuráltunk amíg el nem állt az eső.

21.-én tovább indultunk a déli parton, megnéztünk néhány kisebb települést.Itt egy kis szomorúság-

gal töltött el, hogy menyi elhagyott ház, telek, üzlethelység található ezen a parton.Tele gazzal szeméttel. A legszomorúbb mégis az volt amikor a szántódi révhez mentünk.Ezen a helyen nagyon sok túrista megfordul, mivel itt lehet autóval átkelni a másik partra, és itt is rengeteg a gazzal és szeméttel elborított, elhagyott vendéglátó és üzlethelység.Tudom, hogy sokba kerül, de az Önkormányzat kezdhetne valamit vele, mert mindennek mondható csak túristacsalogatónak nem.

Balatonboglárra érve nosztalgiáztunk egy kicsit, hisz itt voltunk 25 éve nászuton.

Megmondom őszintén a 25 évvel ezelőtti móló jobban tetszett mint a mostani. Akkor szép park volt a hajóállomás mellett, és egy kis kerekeskútban főzték a finom kukoricát. Most egy hajó kiállítva a partra, ütött-kopott, rozsdás elötte egy étterem vagy söröző, nem egy barátságos látvány.

Ami viszont nagyon jó, hogy az egész part szabadstrand. Nagy fűves parkkal, oda telepedsz le ahova tetszik.Természetesen itt is kulturált, tiszta ingyenes wc-vel.Itt is eltöltöttünk 2éjszakát a parkolóban. Sajnos az idő fűrdéare nem volt alkalmas, így szélben, nagy hullámok között áthajóztunk Badacsonyba. Badacsonyba túráztunk egy nagyot. Elmentünk a Kisfaludy házhoz, majd a kilátóhoz kaptattunk, ami egy kis csalódás, mert a fáktól nem sok mindent látsz, de jó túra, élmény.Visszafelé másik irányba indultunk és elértük a Páholy kilátót. Onnan csodálatos kilátás nyílik a Balatnra és a környező tájra.A túra után elfogyasztottuk a megérdemelt ebédet.Nagyon finom ízű volt és mutatósan tálalva , bőséges adag volt a 2 személyes haltálon. Alig bírtuk megenni.5 órakkor vissza hajóztunk Boglárra, még egy kis esti séta és megjött a vihar.Másnap akkora vihar volt még, hogy a menetrendszerint közlekedő hajókat sem engedték ki. Mi utnak indultunk, a szakadó esőben megnéztük Balatonszentgyörgyön a Csillag várat.Érdekes örökségünk az őseinktől. Délután értünk Lentibe. Rudi megakarta nézni egykori laktanyáját, de a zord bíztonsági őr nem engedtemeg, hogy egy kört tegyünk. Most állítólag telephelyek vannak benne. Sajnos a sok épület az enyészet martaléka. Ilyen gazdagok vagyunk, hogy mindenüt hagyják tönkre menni az épületeket.Lentiben kempingbe kellett mennünk, de előtte egy hősugárzót vettünk ha nem akartunk megfázni, mert olyan hideg volt. A Castrum kemping hálózatra leltünk, ami kellemes csalódás volt. Rendezett, tiszta, modern szociális blokk. Főzési, mosogatási, wc ürítési lehetőséggel.

Szolid árakkal. Különböző négyzetméteü területek vannak és mindegy mivel álsz be, hány autóval. Lakóval, sátorral a parcella díjat + személyek után kell fizetni. Mivel itt a Július nem főszezon és a magyaroknak 20% kedvezményt adnak így fizettünk egy éjszakára 3100Ft-ot.Mindenkinek tudom ajánlani a fűrdövel együt. A fűrdő is csodálatosan rendben van. 1500 Ft-ért egésznap kb 8 medencét

használhatsz. Hatalmas zöld terület tartozik hozzá, így esőben és jó időben is kellemes kikapcsolódást jelen. Úszó medence fedett és kinti, hidromasszás, vadvizi, termál medence, csúzda

található itt. Parkolási díj személyautóra 300 Ft/nap. Itt láttunk lakót éjszakázni.

25. étől az Őrségben barangoltunk.Ismerőseink jöttek oda, velük találkoztunk. Hegyhátszentjakabon volt a szállásuk így Mi is ott telepedtünk le. Itt is lehet parkolóban biwakolni, csak vígyázni kell ha

nem parkolót hanem egy üresnek hitt területet találunk, mert itt nem divat a kerítés és nem tudod magánterületre tévedtél e.Itt végig jártuk a Szalafőhöz tartozó Pityerszert, ahol található a skanzen

és megnéztük a többi szereket is.Gyönyörű a táj, jó túrázási , pecázási lehetőség van. Pecázni, fürödni lehet Hegyhátszentjakabon a Vadása tóban, de nekünk jobban tetszett Zalalövőn a Borostyán tó és környéke. Elmentünk még kirándulni Körmendre, Kőszegre szombathelyre.

Egy napot túrázással töltöttünk.rudi leakarta rövidíteni az utat, így letértünk a jelzett útról , a másik jelzést viszont alig találtuk meg.Így mentünk erdőn, réten, tarlón. Kukoricáson keresztül. De ez jellemző ránk.

31-én visszaindultunk és hogy bezárjuk a kört a Balaton északi partján jöttünk végig. Egy éjszakát a

Szépkilátó alatti fent emlitett hálózat kempingjében töltöttünk, mert az ismerősünk nem tudott máshol éjszakázni.Többször jártunk már itt , de nem tudunk betelni a Szépkilátóról elénk táruló tájjal.Tervben volt még egy Kapolcsi és Csókakői kirándulás, de mivel Mikiék nem értek rá így mi sem mentünk el.Ha tudtuk volna, hogy brigiék / Juditék/ ott vannak meglátogatjuk őket.

Augusztus 1-én két defekt után,/ hogy ne legyen sima az ut/ szerencsésen hazaértünk.

Azóta alig bírjuk kipihenni a nyaralást.

.

 

 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.