Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Egy kis kedvcsináló azoknak, akik arrafelé készülnek


Barcelona…
Most csak egy rövidebb, inkább gyakorlati élménybeszámolót írunk, mert GáborApáéknak megígértük, de ha valaki hosszabb időt tud ott eltölteni, szívesen segítünk további információkkal.
Volt szerencsénk Európa számos nagyvárosát látni, de számunkra Barcelona különleges hely.
Ha ebben a városban sétálsz, hamar megérzed, hogy a helybéliek szeretik, lakják, használják, mint egy jól belakott lakást, és mindig is sokat költöttek, költenek rá.
Minden korban, jelenleg is, megtalálják azokat a művészeket, építészeket, akik a leginkább odaillő, és különleges dolgokat alkotják meg.
Sokat beszélgettünk Lalával, hogy vajon melyik városban engedtek volna, abban a korban, egy Gaudit "garázdálkodni", mesevilágot építeni, utána Miro, Dali stb…
Valószínűleg le Pertus-nál léptek be, ha haladni akartok azt csakis autópályán lehet (A párhuzamos N11 főútvonal kipróbálva, fél nap volt 200 km.)!
Barcelonába kocsival, pláne lakóval bekeveredni szerintünk enyhén szólva nem ajánlott (szintén kipróbálva), viszont kiváló a tömegközlekedés, metróval (metrótérkép minden nagyobb állomáson található) mindenhova el lehet jutni, és még olcsó is. Mi kempingekben laktunk, van egy csomó, de elő- és utószezonban kevés van nyitva, a többség Barcelonától délre van, ezekből busszal kell bemenni, ami lassú a dugók miatt. Nekünk jobban bevált a Barcelonától északra fekvő El Masnou nevű kemping, a város neve ugyanaz. Megközelítése: az A7-ről le kell térni Mataró felé az A19-es pályára, amiről már jelölve van El Masnou, vagy tovább mész Barcelona felé az A7-en, és a Granollers lehajtótól egy kanyargós szerpentinen jutsz le El Masnou-ba. Innen kényelmes kondicionált elővárosi vonat visz be, végig a tengerparton halad, napközben 10 percenként jár. Lehet kapni több utazásra szóló jegyet is, az sokkal olcsóbb. Az állomás kb. 300 méterre van a kempingtől, menetrend kártya ki van rakva az állomáson. A vonatról a város felé haladva sok strandot és parkolót lehet látni (a legnagyobbakat talán Badalona környékén), de ott este későn is még zajlik az élet, lakót nem láttunk (lehet, hogy tilos is), de ha nem, én akkor sem aludnék ott, a fentiek miatt.
A vonat a Catalunya térre megy be, ez az egyik fő közlekedési csomópont a városban (mellesleg Európa egyik legnagyobb tere), és itt található az El Cortes Inglés áruház felőli oldalon (a föld alatt) a turista információs iroda is. Itt érdemes keresni egy ingyenes várostérképet, vagy esetleg venni egyet. A látnivalók egy részéhez is ez a kiindulópont.
A térről dél felé indul Barcelona egyik fő nevezetessége, a Rambla, ami egy fantasztikus sétány le a partig, tele látnivalóval, madár, kisállat árusoktól az élő szobrokig, szinte felsorolhatatlan a kínálat. Középtájon jobbra egy hatalmas vásárcsarnok, színpompás standokkal, utána balra kitérő a középkori városrész (a Gótikus negyed, részletek az útikönyvekben) felé. Valamivel később (a Liceu után) szintén balra található a Placa Reál, azt sem érdemes kihagyni. (A többi látnivalót felsorolja az útikönyv.)
A Rambla végén található egy Colombus szobor, magas oszlop tetején. A Rambla folytatásaként néhány évvel ezelőtt építettek a tenger fölé egy szórakoztató központot (Rambla de Mar), aminek legnagyobb látványossága a L'aquarium, amit – főleg gyerekekkel – szerintem kár lenne kihagyni (üvegalagút a tenger alatt, és egyéb érdekességek), mi is nagyon élveztük.
Szintén a Rambla végén van a jacht kikötő, és nem messze a kereskedelmi kikötő is.
A jacht kikötőből a kijárást teljesen elzárja ez a "műsziget", ott gondolkodtunk, hogy innen hogyan lehet kijutni a tengerre, aztán egyszer megtudtuk. Ahogy sétáltunk befelé a szigetre, egy fából készült sétányon, sípolást hallottunk, és egy egyenruhás mindenkit megállított, majd a sétány egy darabja kifordult, és valaki átvitorlázott a résen. Utána a sétánydarab visszafordult, és mehettél tovább.
A Catalunya térről (vagy a Rambláról) legkényelmesebben metróval érhető el egy másik látnivaló, a Place Espanya. Ez majdnem akkora tér, mint a Catalunya, és szökőkutakkal szegélyezett út vezet a királyi palota felé. Az út vége és a palota között keresztben egy széles út van, egy gyaloghíd vezet át fölötte, amire természetesen mozgólépcső visz fel. A palota előtt van egy fantasztikus, több szintes szökőkút, ami számtalan fúvókából lövelli ki a vizet. Esténként kb. fél óránként zenével és fényekkel kísért "előadások" vannak. Bár máshol is láttunk már hasonlót, ez páratlan látvány, semmiképpen sem szabad kihagyni! (A turista információban meg lehet tudni, hogy mikor kezdődik az első, de ha jól emlékszem májusban kb. fél kilenc, vagy kilenc körül. A fények érvényesülése miatt ugyanis megvárják, amíg besötétedik.) Keressétek meg a fotóalbumba feltett képek közül az erről készülteket, de a valóságban még sokkal lenyűgözőbb.
Még két fontos, az előbbi terektől távolabb eső látványosság.
Az egyik Gaudi fő műve, a még ma is épülő Temple de la Sagrada Familia templom (részletek megtalálhatók az útikönyvben). Metróval ez is jól megközelíthető.
A másik a Park Güell, szintén Gaudi tervezte. Az L3 (zöld) metróvonallal közelíthető meg. Ha a Lesseps megállónál szállsz le, némi gyaloglás után (jelzőtáblákat követve) a főbejárathoz jutsz, néhány meredek utcát megmászva. A főbejárat viszont a park legalacsonyabb részén van, innen tehát mindig felfelé kell gyalogolni. Sokkal kényelmesebb egy megállóval később, a Vallcarca-nál leszállni. A metróállomástól szintén táblák jelzik a parkot. A vége felé itt is egy meredek utcán kellene (a járdák helyén található lépcsőkön) felmászni, de pár éve az úttestet mozgólépcsőkre cserélték … (képek a fotóalbumban). Így ráadásul a park legmagasabb pontjára érkezel, ahol a legtöbb látnivaló is van, és végig lefelé sétálva járod be az ösvényeket. Ha elég időd van, kényelmesen eltölthetsz egy teljes napot a parkban, a látnivalókból szintén egy kis ízelítő a fotóalbumban.
Természetesen még számos egyéb látnivaló is van a városban. Például a "Barca" stadionja, a kikötő felett átívelő kötélpálya, bikaviadal aréna és számtalan múzeum, a Gracia sugárút palotái, Gaudi által épített, látogatható épületek (leghíresebb a Gracia sugárúton található La Pedrera, a különleges kéményeivel) stb.
Ahogy már az előbb is említettük, a látnivalókat legegyszerűbben (és legolcsóbban) metróval közelítheted meg. Kapható 10 utazásra szóló jegy (egy kártya, több ember is használhatja, csak akkor többször kell leolvastatni a bejáratnál). Úgy hívják T-1, és kb. 5 euró (azaz egy jegy olcsóbb, mint egy pesti metrójegy, és addig érvényes, amíg fel nem jössz a felszínre, tehát akárhányszor átszállhatsz vele – Barcelonában 5 metróvonal van.)
Egy másik lehetőség: a Barcelona Bus Turístic, ami nyitott tetejű buszokkal üzemelő buszjárat. Két vonala van, mind a kettő körben jár, és érinti a legfontosabb látnivalókat. Egy napra érvényes jegy kb. 10 euró, amivel minden állomáson leszállhatsz vagy felszállhatsz. A turista információban találsz róla prospektust, térképpel.
Barcelona környékén talán a legismertebb látnivaló a Monserrat kolostor, ahová autópályán is el lehet jutni, de aki a városban lakik, vonattal is megközelítheti.
Bár az utóbbi években többször is volt szerencsénk Barcelonában járni, onnan majdnem mindig észak felé, a Pireneusok irányába folytattuk utunkat, így a délebbre eső városokról nem sokat tudunk mondani. Egyszer indultunk lefelé, arról az útról jó emlékeink vannak a Peníscola nevű kisvárosról (emlékeim szerint kb. 200-300 km-re Barcelonától). Ez egy tengerbe benyúló félszigeten fekszik, a hegytetőn egy mutatós várral, a várból szép kilátással, és a város mellett hosszú, homokos tengerparttal. A plázs mellett számtalan parkolóhely, ahol lakóval is meg lehet aludni. Októberben voltunk ott, és még vidáman lehetett fürödni a tengerben.
A többi jelentősebb városban, Madrid, Segovia, Sevilla, Cordoba, Granada, kb. jó húsz éve jártunk, így azon kívül, hogy gyönyörűek, friss gyakorlati információt nem tudunk adni, kivéve Toledót, ahol kb. 5 éve jártunk, nagyon szép kisváros, egy domb tetején, a parkolókból akkor építettek egy mozgólépcsőt fel a városba, gondolom már kész.
Még csak annyit, hogy aki elveckelődik Spanyolországba, lehetőleg, sőt okvetlenül, ejtse útba Andorrát.
Andorra hercegség, mindenkori tulajdonosa az Urgell-i püspök (spanyol részről) és a francia király, vagyis mióta ez a poszt megszűnt, a köztársasági elnök.
Amúgy vámszabad terület, vagyis olcsó üzemanyag, pia, stb.
De nem ezért szeretjük, hanem csodálatos tájai vannak, és szép városkái, ezer éves templomai stb., és a francia határnál levő első város közepén egy hatalmas ingyenes lakóparkoló, aminek a bejáratánál egy közlekedési tábla, mely szerint a személyautókat elszállítják, ha itt parkol (lásd fotóalbum).
Zsuzsa és Ficsor 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.