Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Azért II., mert az első elveszett. Szerencsére kinyomtattam, ezért ugyanúgy újra tudom írni. Bár helyenként már nem aktuális, de én így szeretem.Ezt én 2008.augusztus27-én írtam .Ilda

Sziasztok klubtagok!Mi új tagok vagyunk,közös néven Karollda.Első beszámolónk:

A lakóautót tavaly szeptemberben vettük.Sokat keresgéltünk a magyarországi adás-vételi oldalakon,de nem volt elég bőséges a kínálat.Egy német honlapon találtunk a mi kis járgányunkra.Képről nagyon beleszerettünk.Próbálkoztunk autókereskedőknél, hátha behoznák nekünk, de senki sem vállalta.Így a teljes behozatalt, papírmunkát stb. mi magunk intéztük.Megszenvedtünk érte,de talán ettől még jobban szeretjük.

Itthon tettünk vele egy-két rövidebb utat barátokhoz, hogy legyen a bulik után hol aludni, de az igazi megmérettetés az július 1-én kezdődött, mikor nekivágtunk Svájcon át Franciaországnak.
1.nap:Reggel elkezdtünk csomagolni,kényelmesen,mondván úgyis holnap indulunk.Du.3-ra minden a womo-ban volt.Egymásra néztünk:miért is nem indulunk,hiszen az ágy mindig velünk van,bárhol érhet az este.Ez volt az első felismerés a lakóautóval kapcsolatban.Az éjszaka az Osztrák A9-es autópályán ért minket, gyönyörű hegyek között.
2. nap: Tovább szeltük a kilómétereket Svájc felé.Innsbruck-ban megálltunk fagyizni.Már többször voltunk itt, imádjuk ezt a várost, nem mehetünk csak úgy el mellette.A második éjszakát már egy svájci benzinkutas parkolóban töltöttük Thussis-nál, ahol éjszakára kinyitották a zuhanyzót.Gyönyörű, tiszta, melegvizes és ingyen van. 2. felismerés.
3. nap: Tovább haladtunk délnek Lugano-ig.Nagyon szép a város, gyönyörű a fekvése.Rövid városnézés után déli irányból Olaszországon keresztül kerültük meg a tavakat és tértünk vissza Svájcba.A táj gyönyörű, több, mint 2000 méter magasan autóztunk öreg kis jószágunkkal ( már nagykorú).A hegyek oldalán végig vízesések, nagyon vadregényes vidék.Naters-től Martigny-ig elég lankás vidéken haladtunk. Aztán Martigny-nél célba vettük Chamonix-Mont Blanc-ot. 2-esnél feljebb nem nagyon kapcsoltuk a sebváltót.Iszonyú emelkedőn kaptattunk fölfelé, ránk esteledett, leszállt a köd és még esett is.Kellett volna már egy kemping csak a 220V miatt, de inkább megálltunk a hegy oldalában egy kis kilátó parkolóban, 1400 m magasságban.Horrorfilmben éreztük magunkat, de azt gondoltuk, aki idáig feljön minket kirámolni, az megérdemli. Reggel napsütésre ébredtünk és megláttuk, milyen gyönyörű helyen aludtunk.
4. nap: Chamonix-nál értük el a Mont Blanc lábát.Gyönyörű!!!! Kötélpályán lehet felmenni 3842 m magasra a Midi-re.Innen szinte karnyújtásnyira van Európa legmagasabb csúcsa. A felhők mind alattunk, a város valószerűtlen mélységben.Kicsit részegnek éreztük magunkat a magasságtól.(meg egy pohár vörösbortól).Innen autópályán haladtunk tovább Annecy-be. Nagyon bájos tóparti kisváros, mint Velencében, itt is csatornák szabdalják a középkori belvárost. Itt aztán bementünk egy kempingbe.17,50 Eurót fizettünk egy éjszakára.
5-6. nap: Hogy teljes legyen az élmény, megcéloztuk a tengerpartot. Grenoble, Valence érintésével a Rohne folyó melett haladó autópályán lecsattogtunk majdnem Marseilles-ig.Útközben volt lehetőségünk megtapasztalni a francia autópálya-díjakat (Hm....). Carry le Rouet-ben 2 éjszakát töltöttünk kempingben. Fürödtünk, lógtunk.
7. nap: A tengerpartot elhagyva megindultunk városnéző útunkra. Marseilles-t csak kocsiból néztük meg.Arles: édes középkori kisváros, középen egy ókori arénával és amphiteátrummal. Nimes: csak kocsival jártuk körbe, itt is van egy ókori aréna.Ettől kb. 20 km-re van a Gardon folyón átívelő Pont du Garde. Ez egy épen maradt ókori vízvezeték. Lenyűgöző látvány! Következő városunk Avignon. Kb. 1,5 óra bóklászás után találtunk végre ingyen parkolót, méghozzá az óvárost körülívelő városfal tövében. Mivel késő délután értünk ide, eldöntöttük, hogy itt éjszakázunk. Átbújtunk a városfalon, és egy fantasztikus nyári színházi fesztivál kellős közepén találtuk magunkat. Hatalmas forgatag, hangulat, gyönyörű város, isteni vacsora, jobbnál-jobb francia borok,előadók az utcákon, tereken,bulizás hajnalig, szédült éjszaka, alvás a fal mellett ( a lakóban!).....Mi kell még?
8. nap: Orange. Ókori színház, aminek épen maradt a színpad mögötti hatalmas hátsó fala. 3 ilyen van a világon. Ez az egyik.Érdemes megnézni. Ja! Errefelé ebédidőben 2 órán keresztül nem kell parkolódíjat fizetni. Eldöntöttük, hogy Lyon, Genf felé lassan hazaindulunk. Lyonhoz érve Karó megszólalt: innen közelebb vannak ám a Loire-kastélyok, mint otthonról! Nézzük meg! Clermont és Tours között aludtunk az autópálya mellett.
9.nap: A kastélyokról csak ennyit: egyik szebb, mint a másik. Amiket megnéztünk ezen a napon: Chenonceaux, Amboise, Chaumont, Chambord. Leírni hosszú lenne őket. A belépők 15 és 20 Euró között vannak. Este értünk Blois-ba. A kastély már csukva volt. De itt a Loire partján a város közepén van egy ingyenes lakóautó-parkoló. Itt éjszakáztunk. Persze előtte éltünk egy kis éjszakai életet.
10. nap: Blois kastélya. Utána Orleans, ahol megtaláltuk a szűzet (persze szoborrá dermedve) és ámulva jártuk be a katedrálist. A 10. éjszakát Toyers-ben, kempingben tölöttük. Ez is szép kis város, de szakadt az eső, ezért csak kocsiból lestük meg. Aztán egyet aludtunk még a német autópályán, de ez már tényleg a hazaút volt, szakadó esőben.

Összesen 4800 Km-t autóztunk, és tényleg igaz: ezt a fajta szabadságot, amit a lakóautózás jelent, csak az tapasztalja meg, aki konkrétan átéli. Érdemes. Mindegy, mikor indulok, mindegy, hol kötök ki, mikor fordulok haza. Nagyon JÓÓÓÓÓÓ!

Most, hogy újraírtam a tavalyi elveszett élménybeszámolót , rádöbbentem, itt az idő felkészülni a következőre.

                                         Karollda Ilda fele.

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.