Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Csak a tényekre és adatokra szorítkozva

Július 10. péntek
Gabikkal az M1 mosoni pihenőben találkoztunk. Hűvös, szeles, időnként esős időben indultunk el Ausztria – Olaszország útvonalon. A Mondsee autópálya megállóig jutottunk el első este.

Július 11. szombat
Innsbruck, majd a Brenner autópálya (ahol helyenként ácsorogtunk a dugókban) – Milano – Torino felé haladtunk. Mivel mindketten kiváltottuk a France Passion kártyát és matricát úgy gondoltuk, hogy mindjárt fel is keresünk egy olyan farmot, ami ebben szerepel. Az olasz - ­francia határ közelében Névache-ben egy láma farm szerepelt a kínálatban.Ez nem jött be, egy parkolóban éjszakáztunk a patakparton.

Július 12. vasárnap
Gap – Nyons – Carpentras – Avignon érintésével haladtunk dél-nyugat felé. Narbonne tengerpartján kinézett lakóautó parkolóban éjszakáztunk (koordináták: É43.14742, K3.15376). A parkoló eléggé tele volt, de sikerült találnunk két helyet egymás mellett.

Július 13. hétfő
Tengerparti fürdőzést és barcelonai autós városnézést követően egy lakóautó parkolóban éjszakáztunk. Nem volt ideális – 25 EUR/ nap, aszfaltos, közös busz – lakóautó parkoló, a buszok egész éjjel járatták a motort, a városba bevezető út közelében, kevéssé bizalomgerjesztő környezetben – de mégis ez volt az egyetlen, ahol helyet is találtunk. (koordináták: É41.41346, K2.22173)

Július 14. kedd
Barcelona, majd útközben Solsona városnézés, éjszakázás Andorrában mindjárt a határ után az első bevásárlóközpontnál jelzett lakóautó parkolóban.

Július 15. szerda
Andorra, majd ismét Franciaországban a Niaux völgy. France Passion éjszakázóhely egy kis hegyi zsákfaluban, Sem-ben.

Július 16. csütörtök
Ezen a napon megtekintettük az első ősember barlangot a Niaux völgyben.
Innen hegyi utakon Carcassonéba indultunk tovább. Alzonne-ban nem jött be a France Passion hely, de Villesiscle-ben a Chateau Robert-nél igen. A borgazdaságban éjszakáztunk, bort is kóstoltunk és vásároltunk

Július 17. péntek
Először Toulouseban álltunk meg körülnézni. A folyóparton találtunk parkolóhelyet.
Ezután az Éváékkal megbeszélt találkozóhely felé haladva Eymetben néztünk körül, Bergeracban még megkerestük a lakószervizt, majd keskeny erdei utakon sikerült megközelítenünk a farmot, ahol Éváék már vártak ránk a barátaiknál.

Július 18. szombat
Magyar gulyáslevesre vendégeltük meg ebédre francia vendéglátóinkat, majd Perigueux felé indultunk el a Dordogne túrára, ahol a lakóautó parkolóban álltunk meg. Éjszakára Bourdeillesben kerestük fel a lakóautó parkolót, ami a folyóparton fekszik hatalmas füves területen. (Koordináták: É45.32287, K0.58317) Ha jól emlékszem kedden és vasárnap nem használható, mert olyankor focimeccsnek ad otthont a hely.

Július 19. vasárnap
Ezen a napon első megállónk a közeli Brantome volt, ahol a parttal kutyaláb (Y alakú) híddal összekötött kis szigeten régiségpiac kínálatával ismerkedtünk.
Excideuilban felmentünk a magánkézben levő kastélyhoz, amelyben napjainkban egy művész él. Utána barangoltunk a városban.
Következő megállónk Hautefort kastélya volt. Az út felől nem nyújtott túl izgalmas látványt, de a kert felől a tornyokkal, udvarral sokkal érdekesebb volt.
Már esteledett, amikor Montignac lakóautó szervizállomását megtaláltuk. Álltunk így, álltunk úgy, de sehogyse volt igazán jó. Nem messze volt egy nagy aszfaltos parkoló, végül ott álltunk meg. Eleinte nem tudtunk egy kupacba állni, de később elmentek a helyi fiatalok (ahogy Éva kivette a szavaikból két konkurens banda tagjai) és mi három oldalról udvart alkottunk, ahova kiülhettünk beszélgetni, vacsorát főzni, enni. Addigra kisütött a nap, jó meleg lett, ezért a fiúk elmentek úszni egyet a szomszédos uszodában. Gázolajjal melegítették a vizet, ami olyan kellemes volt, hogy még Balu is megfelelő hőmérsékletűnek találta. 2 EUR volt a belépő és bár az öltöző – zuhany – WC igen szerény színvonalú volt, a fő célnak megfelelt.

Július 20. hétfő
Kinéztük Évával, hogy útba esik La Roque St. Christophe, ahol a sziklák védelmében már az őskorban is éltek emberek, a középkorban pedig egy várost építettek. Az eredeti helyszínek bemutatásával elképzelhető, hogy milyen volt az élet a sziklavárosban.
Következő megállónk Le Bugue-ban volt, ahol elég nehezen találtunk parkolóhelyet. Egyre nagyobb melegben mentünk tovább Village de Bournat-ba, ahol a XX. század elejének vidéki életét bemutató skanzen található.
Ebédet követően úgy gondoltuk, hogy felkeressük az Éváék barátai által ajánlott jó fürdőhelyet Limeuilnál, ahol a Vezere belefolyik a Dordogne folyóba. Egy eléggé szűk átjárón lehetett megközelíteni a folyóparti füves területet, ahol lakóautókat láttunk és némi árnyékot is találtunk a fák alatt.

Július 21. kedd
Előző este elhatároztuk, hogy korán reggel átmegyünk a mintegy 30 km-re levő La Roque Gageac-ba, ahonnan a Norbert hajóstársaság sétahajójával teszünk kirándulást a Dordogne folyón és a változatosság kedvéért a vízről is megszemlélünk néhány kastélyt. La Roque Gageac kis folyóparti település, La Roque St. Christophe-hoz hasonlóan a sziklafalba épült középkori várossal. A kikötőnél lakóparkoló és szervizállomás. Lakóautóknak 2 EUR 24 órára
Az egy órás hajóútról visszatérve Sarlat régi városa felé haladtunk tovább. Sarlat a régió fontos városa. Sikerült parkolóhelyet találni közel a városközponthoz. A déli szieszta idején még fizetni se kellett.
Délutánra nagyon meleg lett, a nagy hőségben nem volt kedvünk még egy várost megnézni, inkább egyenesen a másnapi tervezett néznivalót, Rocamadourt céloztuk meg. Ott elvileg – és a táblák szerint – nem szabad a parkolókban éjszakázni, ezért megkerestük azt a kempinget, ahol lakóautóval 2 főre 10 EUR az ár egy napra (ha valaki áramot is kér, az +3EUR). Van egy kevés árnyék, lakó szerviz és egy medence is, ami a hőségben nagyon vonzó volt.

Július 22. szerda
Másnap megnéztük Rocamadourt, az egyházi központot. Tiltás ide – tiltás oda a fenti parkolóban jó néhány lakóautó éjszakázott.
Még volt időnk, hogy odaérjünk Pech Merle-be az előre lefoglalt barlangnéző csoport indulására. Miután leparkoltunk soron kívül megkaptuk a belépőket, mert Éváék már jó előre lefoglalták. A barlangtúrát követően Gabik búcsút vettek, indultak hazafelé, még egy kis tengerparti pihit közbeiktatva Bibioneban.
Mi a közelben a Lot folyó mellett egy tisztást néztünk ki éjszakára. (koordináták: É44.48322, K1.64551).

Július 23 csütörtök
Másnap délelőtt Domme régi városát néztük meg a Dordogne partján, majd a nagy melegben pihiztünk a folyóparton. Este gyertyafényes kert nézegetésre mentünk fel Marqueyssacba.
Este 7-től 11-ig lehetett bemenni az esti látogatásra magasabb belépti díjjal, mint nappal.
Nem sokkal éjfél előtt indultunk vissza a közeli La Roque Gageac lakóautó parkolójába éjszakázni.

Július 24. péntek
Ezen a napon még nézelődtünk Dordogneban, aztán Éváék indítványára lassan hazafelé vettük az irányt és az Éváék által jól ismert Tarn völgye vidéket jártuk be egy kicsit.
Reggel felmásztunk La Roque Gageacban a templomhoz, amit szép függőkertek vesznek körül. Aztán sétáltunk egyet Martelben, ami megint egy nagyon aranyos, hangulatos középkori város. Figeacba is bementünk. Itt megnéztük az írott emlékek múzeumát, amit F. Champollion Ferencnek, az egyiptomi hieroglifák első megfejtőjének tiszteletére létesítettek.
Figeac után elbúcsúztunk a Dordogne vidéktől és a Tarn völgye felé vettük az irányt. Felülről közelítettük meg és a szeles fennsíkon éjszakáztunk egy erdő szélén St. Enimie közelében.

Július 25. szombat
Reggel leereszkedtünk Ste Eminiebe. Éváék, akik már sokszor jártak erre előrementek és egy kilátóhelyen a Point Sublime-nél vártak meg minket, ami Les Vignes falucskából közelíthető meg.
Kis szieszta után indultunk tovább, lekacskaringóztunk megint a völgybe, majd a völgyből kiérve Millau és a kecses, nagyon magas völgyhíd felé vettük az irányt. Roquefort volt a délutáni úti cél, a Societé sajtmanufaktúra látogatóközpontja.
Csodás fenyőerdőben aludtunk Millau felett a siklóernyősök indulási helyének közelében (Koordináták: É44.11200, K3.10748).

Július 26. vasárnap
Reggel még hűvösben felsétáltunk a siklóernyősök indulóhelyére, ahonnan csodálatos kilátás tárult elénk. A távolban a völgyhíd, alattunk a város, hegyek, dombok.
Kicsit sietnünk kellett, hogy Chaos de Montpellier – le Vieux-ba nyitásra odaérjünk, el tudjunk menni az első kisvonattal mielőtt még a nagy tömeg megérkezik. Nagyon jót kirándultunk és csuda szép helyeket láttunk.
Ebéd után indultunk tovább, mert előzetes egyeztetések alapján a Grotte Dordiglan parkolójában beszéltünk meg találkozót Ficsorékkal. Ide is egy szurdokon keresztül jutottunk el, amely arról is ismert, hogy ott található a legtöbb sas Franciaországban. A Grotte Dordignan volt az úton a negyedik barlang, egy nagyon szép, rózsaszín árnyalatú, különleges formájú cseppkövekkel teli két szintes barlang.

Július 27. hétfő
Még némi fénykép után búcsút vettünk Ficsoréktól és elindultunk Cirque de Navacelles felé. Csak felülről néztünk le, de nagyon érdekes a hegy a völgyben. Elég meleg volt, lemenni nagy kirándulás lett volna. Anduzeben a vasútállomáson kihasználtuk a lakóautó szerviz lehetőséget, majd délután Anduze közelében, St. Jean du Guard felé vezető út mentén strandoltunk a nagy hőségben. Este sétáltunk egyet a városban és a folyóparton éjszakáztunk egy új parkolóban több más lakóautóval. (Koordináták: É44.05078, K3.98715)

Július 28. kedd
Nyitásra ott voltunk már az Anduze közelében levő Bambuszerdő bejáratánál. Tényleg nagyon érdekesek voltak a különböző bambuszok, helyenként valóban erdő sűrűséggel, a mamutfenyők, a japánkert, a lótuszok.
Innen már a Verdun kanyonhoz indultunk. Ott is olyan utakon jártunk, amit Éváék nélkül biztos, hogy nem találtunk volna meg. Először egy gyors fürdésre megálltunk a nagy melegben a Lac de Ste. Croix-nál abban a parkolóban, ahol két éve éjszakáztunk, majd La Palud –Sur-Verdun után Route des Cretes felé indultunk el. Az egyik kanyarban egy kilátónál éjszakáztunk. Gyönyörű hálószobánk volt. (Koordináták: É43.76526, K6.37213)

Július 29. szerda
Délelőtt egy kis úton lementünk a kanyon aljába, ahonnan Bernarddal kirándulásra indultunk. (Koordináták: 43.79044, 6.39975) Egy árnyas megállóban megebédeltünk és azon az úton indultunk vissza a kanyon aljában levő Lac de Ste. Croix tóhoz, amelyiknek a mentén éjszakáztunk. A tóparton, amíg fürödtünk feltörték a lakót és kifosztottak minket. Aupsban éjszakáztunk egy csendes parkolóban, mert másnap oda kellett mennünk a rendőrségre.

Július 30. csütörtök
A rablás rendőrségi bejelentése után a tóparton elbúcsúztunk Éváéktól, akik még maradtak. Mi elindultunk hazafelé. A Col de Larche hágónál léptünk át Olaszországba. Rövid vacsoraszünettel éjfélig haladtunk. Akkor egy kisváros utcájában álltunk meg aludni egy kicsit. Nem aludtunk jól, meleg is volt, időnként autók is jöttek.

Július 31. péntek
A Mantovától Cremona felé vezető 10-es úton Mantovától kb. 6 km-re, Curtaldo után van egy nagy lakóparkoló szervizzel, grill hellyel. Sorompó van, nem tudom, hogyan működik, mert mi csak reggelizni álltunk meg a szemközti parkolóban. Összesen két lakóautó volt a hatalmas lakóparkolóban.
Hamarosan visszatértünk az autópályára és Gradoba tartottunk. Gradoban délután beálltunk a szabadstrand árnyékot adó fái alá és estig élveztük a napot, a nagyon sekély vízben gyalogoltunk, kerülgettük a rákokat. Estére beálltunk a lakóparkolóba. 12 EUR/ 24 óra (de csak 24 órára lehet jegyet venni).

Augusztus 1. szombat
Délelőtt még strandoltunk, aztán délután 2 körül elindultunk haza Szlovénián keresztül. Trojanban megtaláltuk és meg is kóstoltuk a fánkokat , majd némi kerülőkkel éjfél tájban már az alapdolgokat kipakolva a lakásban voltunk. 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.