Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Ezuttal Berlin "magyar" arcával ismerkedtünk

 

Mint nyugati magyar szórványban élök, utazásaink során szerte a világon mindig keressük azt ami "magyar". Igy örülünk ha találunk a világ bármely pontján magyar éttermeket, magyar kiállitásokat, magyar üzleteket, magyar rendezvényeket.

A husvéti ünnepnapokon idén Berlinben több "magyar" létesitményt sikerült felfedeznünk. Voltunk egy magyar étteremben az egykori kelet-Berlin peremkerületében (amit internetten fedeztem fel) ahol mindenki magyar volt (magyarországi felszolgálók, szakácsok, magyar nyelvü étlap, magyarosan berendezve, háttérben magyar operett meg cigányzene), a konyhájuk meg tökéletes. Magyarországon is nagyon nehéz ilyen jo éttermet találni, ahol tökéletesen ahogy a nagy szakácskönvben megirva csinálják például kedvencemet a hortobágyi palacsintát. A legtöbb magyarországi étterem fel sem kinálja (például Budapesten a Fatál étterem sem), ahol meg felvan kinálva, ott legtöbbször vagy darált darabos hust tesznek bele, vagy a szószt nem csinálják meg rendesen. A berlini magyar étterem, Gémeskút csárda, tökéletes. 13 éve müködik és mindig tele vannak, nehéz asztalt kapni. Saját belsö udvarukban autoval lehet parkolni, egyben hotel is. A tulajdonosok németek (egykori keletnémetek akik mindig Magyarországon nyaraltak), de felismerték hogy csak magyar, lehetöleg magyarországi személyzettel lehet jó magyar éttermet vezetni, ez a sikertörténet titka.

Voltunk a berlini magyar kulturházban a Collegium Hungaricum-ban is (ez a létesitmény már müködött 1924 és 1945 között is). A városközpontban van a muzeumok szigeténél elsö párhuzamos utcában Berlin föutcájával az Unter den Lindau-al. Ök kiadnak szállodaszobákat is reggelivel együtt napi 30 euroért. Ott van magyar könyvtár, cukrászda (lehet néha pogácsát is kapni), meg magyar kiállitások és rendezvények (élöadások, mozi, táncrendezvények, divatbemutatók), cukrászda kivételével minden ingyenes, WLAN-utján saját laptoppal vagy netbook-al ingyen internethozzáférés van, az ott dolgozók magyarok. Van még egy magyar "Szimpla" kávézo is Berlinben ahol az internettes oldaluk ismertetöjét nézve rendszeresen vannak magyar kuturális programmok, de oda már nem jutottunk el. Majd legközelebb.

A keletnémet idökben is volt kelet-Berlinben magyarok háza, Mátyás pince étterem, Balázs magyar mozi, de sajnos ezek szép lassan megszüntek. Találtunk viszont az Alexanderplatz közelében magyar árukat arusito üzletet (borok, füszerek, magyar konzervek). A lángos sütést idöközben sok helyen megtanulták a németek is. Szinte minden német városban lehet vásárokon lángos sütöt találni (ahogy ök irják "ungarische Langosch")

A magyar követség fogadásain (március 15-e, oktober 23-a alkalmából) szintén kitünö hideg és magyar konyhát éltünk már meg többször. A rendszerváltás óta a magyar követség meg szokta hivni fogadásaira a németországi magyar közösségekben (szinte minden nagyobb német városban van magyar szervezet) kulturálisan és politikailag aktiv embereket. Én már 1983 ota a frankfurti am main-i német magyar társaság magyar elnökhelyettese vagyok, ahol most márciusban ünnepeltük fenállásának 40 éves évfordulóját. A rendszerváltás elötti idöben az emigráns könyvkiállitásokat mi szerveztünk a frankfurti nemzetközi könyvkiállitáson, ahol minden ki lett állitva ami a Kádár idökben be volt tiltva, oktober 23-án rendszeresen szerveztük a tüntetéseket az akkori nyugat németországi bonni szovjet követség elött, ahol néha az akkori nyugat német rendörök unszolására "csináljatok már valamit magyarok" megdobáltuk vörös tintaüvegekkel a szovjet követség épületét amiröl az akkori nyugat német média is beszámolt. Jelenleg havonta magyar fimklubbot és magyar kulturális rendezvényeket szervezünk (junius 20.-án Koltai Robert lép fel nálunk). Internettes forumokon pedig például az iwiwen véleményt nyilvánitottunk a választások idejét megelözöleg a mai Magyarországrol is (www.iwiw.hu forum topic "mai Magyarország"). A nyugati szorványban élö magyarok szeretnek politizálni :))

Gémeskut csárda:
http://www.zumziehbrunnen.de/
menu alatt van az étlap
Collégium Hungaricum:
http://www.hungaricum.de/index.php?id=home&L=1
Szimpla kávézó:
http://www.szimpla.hu/berlin/
Német-Magyar Társaság idei programmja:
http://www.dug-frankfurt.de/Programmvorschau/Prog-Vors-2009.pdf 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.