Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Akinek több ideje van, ne szaladjon úgy, mint mi és hozzon bringát meg túrabakancsot!

Sajnos képeket nem tudok beszúrni, a fotóalbumban lehet majd megnézni őket.
Péntek délben kiszabadultunk a munkahelyünkről, hétágra sütött a Nap, ezért felráztuk a lakót téli álmából és két óra alatt útrakészre pofoztuk. A bugyik, zoknik, sörök, borok már maguktól is bekúsznak a helyükre, mi kell még? Biztonságtechnikailag átvizsgálva, mehetünk!
Mikor elindultunk, még nem tudtuk, hogy hová is megyünk. A Balaton nagyon jó, de hát hétvége van, azonkívűl ballagás, majális, tömeg. Még a kempingek sem nyitottak ki. Nyugis helyre vágytunk, az ŐRSÉG pont ilyen.
A 8-ason csattogtunk, gondoltuk, beugrunk Maciékhoz egy kávéra és ha lehet, elcsaljuk őket. Sajnos nem voltak otthon, így mentünk tovább. Körmend után megláttuk a táblát: JÁK jobbra. Stop! Irány jobbra. Gyerekkorom óta nem láttam a JÁK-i templomot, Karó meg még sosem, hát ideje megnézni. Most is gyönyörű, jól emlékeztem rá. 1214-1256 között építették . Jellegzetes kapuja belső ívei román stílusban, míg a külsők gótikusban épültek. Belépő: 300 Ft/fő.
Irány vissza a 8-asra, Csákánydoroszlónál behatoltunk az ŐRSÉG-be. Hegyhátszentjakabnál a Vadása tónál volt régen egy kemping, most nem láttuk jelölve, ezért az " Irány Magyarország" könyvből kinéztük, hogy ŐRISZENTPÉTER-en van egy úgynevezett "Fazekas Vendégház és Kemping". Koordináták: E 46 84585 K 16 42008 Kovácsszer 72. ( itthon megnéztem: van a Vadása tónál kemping). Egy családiház hátsó kertje itt a kemping, ahol füves terület, vizesblokk, áram, néhány faház és tűzrakóhely várja a vendégeket. 2 főre 3000 Ft-ot fizettünk összesen. 400 m-re Bognár étterem, állítólag jól főznek.
Az Őrséget az államalapítás idején népesítették be a határőrizetet ellátók. A neve ezért Őrség. Jellegzetessége a "szeres" szerkezet: a dombtetőkön egymástól távol, csoportokban állnak a házak. A talaj agyagos, ezért az egész területen fazekasmesterek dolgoznak. Gyönyörű cserepeket találtunk háziasszonyunk műhelyében is. Az idelátogató családok, csoportok itt helyben kipróbálhatják ezt a munkát.Több helyen tökmagolajat árulnak, október második hétvégéjén pedig mindig megrendezik a TÖKFESZTIVÁL-t.
Reggel megnéztük a Templomszeren álló Árpád-kori Szent Péter templomot, majd továbbálltunk SZALAFŐ-re. Itt ered a Zala, helyileg Szala, ezért hívják Szalafőnek. 7 szer tartozik ide, a leghíresebb a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes. Belépő: 500 Ft/ fő. Jellegzetes épületei gyönyörűek. Tárlatvezetést is kaptunk, és azt is megtudtuk, hogy a Művházban " babos nap" van és házi rétest sütöttek a helyiek. A vörösbabot hordóskáposztával és disznópörkölttel főzik össze, kicsit berántják. Nem vártuk meg, bár az illatok ínycsiklandóak voltak, mi csak a rétesekből falatoztunk. Egy kicsit beszélgettünk a helyiekkel. Ez is a túrizmus része.
Ezután délnek indultunk, Bajánsenyén, Kercaszomoron át MAGYARSZOMBATFÁ-ra. Nem tudom, ki hogy van vele, de én útközben mindig kimondom hangosan a falvak nevét. Itt fazekas fazekas hátán.A házak előtt kínálják a szebbnél szebb árukat. Van itt egy Vadászati kiállítás ( mi kihagytuk, de hátha valakit érdekel ) Fő u. 9. Július második hétvégéjén tartanak a helyiek Nemzetközi Fazekas Találkozót. Megnéztük a Fazekas Múzeumot. 180 Ft/ fő.
Továbbhaladva megálltunk kecskesajtért. Rengeteg kisgidát láttunk, volt, amelyiknek még lógott a hasán a köldökzsinór.
Következő megálló VELEMÉR. Itt is van egy Árpád-kori műemléktemplom. Ez az útról nem látható, egy dombon van, erdős környezetben, keskeny út visz fel, lakóval óvatosan!Jegy 300 Ft/ fő, idegenvezetéssel. Nagyon szép, és érdekes, ahogy a különböző vallási ünnepeken a besütő napsugár mindig az ünnephez tartozó aktuáls freskót világítja meg. A freskók eredetiek, vakuval nem szabad fényképezni.
Itt már kiértünk az Őrségből. Beírtuk a keresőbe a Zalában lévő KUSTÁNSZEG-et. Itt van egy tó és a Göcsej kemping. Gondoltuk, hogy eszünk egy kis " halat, vadat, s mi.... szem-szájnak ingere". De a kemping még nem nyitott ki, a tónál meg csak büfé volt hot-doggal, meg sültkrumplival.
Már nagyon éhesek voltunk, és amit biztosan tudtunk, hogy jó kajával, és nyitva vár minket Sárváron a jól bevált Vadkert Fogadó és Kemping. Itt töltöttük a második éjszakát összesen 3040 Ft-ért, majd reggel hazaindultunk.
Az egész útunkat végigkísérte a miindenhol virágzó repce-tenger. Ha egy kicsit néha el is bújt a Nap, pótolta azt vidám színével. Jól éreztük magunkat. Ilda  

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.