Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Miért pont Halkidiki?

 

Hetek óta készültünk egy Alpok-Adria túrára. Megvolt az utiterv, a programok és minden ami kell egy szép és mozgalmas hét eltöltéséhez. Csak egy valami hiányzott. A jó idő. Botrányosan hideg és csapadékos időt jósoltak az egész térségre. Így két nappal az indulás elött némi módosítás történt az útirányt illetően. Régi vágyunk volt Halkidiki. Akkor oda megyünk.
A készülődés utolsó napján a kocsi feltöltése közben észrevettem, hogy a víztartály flexicsövén egy kicsi repedés keletkezett. Emiatt kismértékben de folyt a víz a tartályból. Este lévén már alkatrészt nem tudtam szerezni, de reggel az indulás elött begurultunk a szervízbe. Fél óra múlva,9.30-kor tökéletes állapotú autóval ( köszönjük Attila )indultunk az M5-ös felé.
A röszkei határnál 2 perc alatt átlépünk Szerbiába. Dinárt csak Euroért váltanak. 14.15-kor elérjük Belgrádot. Miután átvergődtünk a városon, gyönyörű nyárias napsütésben autózunk tovább.Az autópályadíj méregdrága.Az út minősége pocsék, erősen nyomvályús, repedezett, tele hibákkal, helyenkét csak a belső sáv alkalmas jóformán a közlekedésre.A végén részletezem az összegeket. 20.15-re érünk a Szerb- Macedon határra. Gyors és jó hangulatú határátlépés után belevetjük magunkat az éjszakába. Remekül lehet haladni, autó alig van az úton. Macedonia közepén megállnánk egy kis pihire egy benzinkúton. Lehajtok az egyiknél, de látom ám hogy hatalmas tömeg van, mindenhol autók traktorok és teherautók állnak. Leparkolni nem tudok, hajtanék fel vissza az autópályára, de le van zárva a felhajtó is.Megfordulok, és megpróbálok visszajutni az útra. Megállok a kút közepén, és gyalog visszasétálok egy rendőrhöz, hogy ugyan innen hogyan tovább? Rend büszke őre mosolyog, semmi gond, menjek vissza és majd Ő segít. Így teszek. Behajtani tilos, kötelező haladási irány, forgalomtól elzárt terület? Mit nekem. Szemben haladok az autópályán a forgalommal. Emberünk int a világító botjával, mehetek. Kettő vissza, erős jobbos, padlógáz. Ismét úton. Ez buli volt,
A Macedon- Görög határ is zökkenőmentes. 0.15-re elhagyva Thessalonikit, Nea Kallikratia városkájában töltjük az éjszakát, a fötértől 100 méterre a tengerparton egy kis utcában. Alig hogy megállunk, rendörkocsi fékez, megnézi a kocsinkat, majd szó nélkül elmegy.
Másnap reggel az első dolgunk, hogy igazi görög feta sajtot vásároljunk, majd kihajtva a városból,a tengerparton egy szép sziklaszírten leparkolva, reggelizünk. A hely alkalmas biwakolásra. GPS E 40,30041 K 23,09149 Ezután irány Sithonia félsziget.
Itt beálltunk a Camping REA-ba. Ez Vourvourou elött található.Kellemes nyugodtt kis öbölben van, strandja védett, elötte szigetek. A partja dúrva homokos. A vizesblokk aránylag normális, kissé régies, de tiszta. A fogadtatás szivélyes és kedves. Ez a nap a pihenésről és a fürdésről szólt.
Másnap reggel elindultunk Sarti felé. Mesébe illő úton haladunk, hol a tenger mellett, hol meg felkapaszkodva a hegyek és dombok közé. Pazar kilátás nyílik sokszor az útról. Lassan haladunk, mert mindenhol meg kell állni.
Sartiba megálltunk a buszparkoló mellett, közvetlenül a parton. Fürdés, napozás.Egy kis tavernában ebéd. Ízletes ételek és kitünő kiszolgálás. Délután megint fürdés, majd estefelé séta a városban. Ahol álltunk alkalmas lett volna biwakra, de mi átálltunk egy másik, csendesebb részre. Ez 1.5km a várostól,Nikiti irányába, ahol van egy kikötő és kemping. A kemping elött töltöttűk az éjszakát. A kikötőben is jó lett volna, de ott szörnyű wc volt. A cempingben türhető a wc.
Reggel tovább indultunk a félsziget felfedezésére. Az első állomás Sykia. Letérve a főútról megint egy kellemes strandon találtuk magunkat. Éjszakázásra is alkalmas hely. GPS E 40,03940 K 23,98554 Kemping itt is van, de a vizesblokk állapota sok kivánnivalót hagy maga után. Egy kis körbeszaglászás után ismét úton voltunk. A következő állomás Porto Koufos GPS E 39,96475 K23,92596 Ahogy a nagykönyvben le van írva. Egy fantasztikus, védett öből, lassan mélyülő part, finom homok. A víztől 5-10 méterre lehet megállni. Görög kollégák ott töltötték az éjszakát. Fürdés ebédig, majd az ebéd parton történő elfogyasztása után, némi szieszta beiktatását követően továbbálltunk.
A következő állomásunk ismét biwakolásra alkalmas. Toroni mellett van közvetlenül. GPS E 3996475 K 2392596 Durva homokos, sziklás részekkel tarkítva. Fürdésre is kitünő. Nagyon szép és éjszaka csendes, kivilágított. Délután elmentünk Neos Marmarosba.Ez egy kisváros, sok kis üzlette, merdek és szűk utcákkal. Toroni felől érkezve az első lejárónál kell lemenni lakóval, mert ott van olyan széles út és parkoló. A kikötőben és a városban tett kellemes séta után, a készleteink némi feltöltése után elindultunk esti pihenőhelyet keresni. Némi kersgélés után úgy döntötünk, hogy visszamegyünk Toroni festői kis öbléhez. Ott estére egy román család is csatlakozott hozzánk. Este még végigjártuk Toronit.
Reggel a bizánci erőd szemrevételezése után tovább indultunk.Marmaros után Kalogria Beach volt a következő megálló. Egy szűk de rövid kis út vezet le a partra, ami egy apró parkolóban végződik, de egy kapun behajtva egy nagyobb parkoló fogad. Szerény véleményem szerint ez valamikor régen egy kemping lehetett. GPS E40.17875 K 23.71477 A strand szép, aránylag sekély,a part sóderes, de a vízben az alja homokos. Alvóhelynek is megfelelő, wc van, ami elfogadható. Délután tovább indultunk a Kassandra félszigetre. Út közben egy mézárusító kis bódéra akadtunk. megálltunk hogy megvizsgáljuk közelebről a portékát. Megérte. Isteni, különleges mézeket kostolhattunk meg.Az általunk legjobbnak itélt fajtákból vásároltunk is. A következő megálló Nea Fokea városa volt. Kis séta egybekötve egy gyros árus keresésével. Hát azt nem találtunk, viszont ráleltünk egy szent ember barlanglakására, amit napjainkban kegyhelyként taratnak számon. Érdekessége, hogy a belső kamrához egy szűk és rendkivűl alacsony folyosón lehet bejutni.
Folytatuk utunkat Afitos városa felé. A főútról a tábla mutatása szerint elfordultunk balra. Eleinte nem volt semmi gond. Viszont ahogy haladtunk előre, egyre érlelődött bennem, hogy lehet talán nem kellett volna halgatni a táblára. Az utca csak szűkült, egyre több kerülgetnivaló jött velem szemben. Megfordulni esélyem nem volt. Mögöttem kocsisor, elöttem szembejövő autók és egyszer csak egy parkoló autó, amit nem tudok kikerülni, mert a szemközti ház erkélye annyira beleóg hogy a kocsi teteje nem fér el alatta.Többnyire mindenki megadóan türte mögöttem a megpróbáltatásokat. Csak egy legény volt mögöttem aki tólta a dudát kitartóan. Mikor rájött hogy ez nem hoz neki eredményt, akkor kiszált és előkeritette a rossz oldalon parkoló Bömös soförjét. Az komótosan elhelyezte magát és a társait a kocsiban, majd megpróbálta máshova ragasztani az autóját. Több eredménytelen próbálkozás után végre talált egy sikátorban annyi helyet, hogy én is elférjek mellette. Közben persze volt nézőserege a mutatványnak bőven. Mivel megkértem páromat hogy menjen előre és próbáljon meg utatcsinálni nekem, ezért elég simán ment a következő 50-100 méter. Ügyesen kipucolta elöttem a szűk kis sikátort, a furgonost aki szembe jött lazán beintette egy másik utcába. Pillanatok alatt letisztázta a kint lévő pincérekkel a további számunkra járható útvonalat, miközben azok serénykedve huzogatták előlem a belógó táblákat és székeket, mintegy mentve a menthetőt. Mindeközben senki nem szólt egy rossz szót sem, sőt a dolog jó hangulatot kölcsönzött a már már unalomba fulladó utószezoni délutánnak. Elöször egy kissé kínosnak indult, de a végére már nagyon élveztem a dolgot. Mikor kikeverdtem a széles útra megtaláltuk a nekünk megfelelő utat és parkolót. Persze azt nem jelzik táblával. Nem baj, ez így volt jó. Gyros, süti, és egy kis séta után átautóztunk a nyugatipartra, Glyfoneri felé. Mivel késő este lett közben ezért beálltunk egy kempingbe. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. A kemping szép helyen van. A vizesblokkok viszont borzalmasak. Amíg a melegvíz készül sétálunk egyet a kempingben. Séta közben kétszer is összetalálkozunk egy szép rókával. Teljesen szelíd, látszik hogy hozzá van szokva az emberekhez.
Reggel kissé borongós az ég és fúj a szél. Hatalmas hullámok vannak. Csodaszép a tenger. A parton elindulunk a világítótorony irányába. Két órás séta a laza homokban. Bemegyünk a szomszéb kempingbe is. Az már ilyenkor zárva tart, de mi megnézük. Szép és újszerű minden. Közben kisüt a nap. A séta után elindulunk. Megint Afitos, kocsi a parkolóban, mi meg a gyrososnál eszünk . Délután irány Nea Kalikratia. Még a naplemente elött elfoglaljuk a helyünket a parton. Lábunk alatt a tenger,gyönyörű a naplementében. A sziklás parton esküvői képek készülnek, kihasználva a remek fényviszonyokat. Csendes nyugodt esténk van. Nem várjuk a reggelt. Élvezük a tenger illatát, a hullámok moraját.
És mégis eljött a reggel. Indulás 9-kor.Tehssalonikit elhagyva szinte üres úton autózunk. 13.15-korelérjük Szerbiát.18 órakor Belgrádban keresünk kempinget. A honlapukon feltüntetett cím rossz. A GPS koordináták rosszak. A vezetési stílus még a pesti forgalomban edződött lelkemnek is botrányos. Némi keresgélés után megvan a kemping. Az az infó stimmel, hogy a dunaparton van. Nem túl szép,és a vizesblokk sem nyeri el a tetszésünket. 13 Euro egy éjszaka. A 4 kutya viszont aranyos. Vacsi után elkisérnek sétálni minket. Az egyik eb egész éjjell őrizte a kocsinkat. Lassan komótosan elindulunk haza.


Infók.
Szerb autópályadíjak lakóautóra:
3. kategória. Ide tartoznak már a kisbuszok és a furgonok is
990.- 10.-E
710.- 7.-E
2190.- 21,5.-E
570.- 6.-E
Ez a mostani állapot, de nyugi még láttunk épülni fizetőkaput!
A gázolaj literje 117 Dinár
50 Euro= 5180 Dinár
A tankoláskor sok helyen nagyon rosszul váltják át az Eurot, ezért érdemes vagy bankban váltani, vagy bankkártyával fizetni.Az atopályadíjak fixen ki vannak írva a kapuknál Euroban is, azt azért korektebb áron váltják
Macedonia autópályadíjak:A lakóautó a 2. kategóriába van sorolva
2+2.5+2 E

Görögország :

A gázolaj literje 1.23 Euro-1.35Euro között mozog

Nemo Éves szabadságom alatt, szeptember elején úgy gondoltuk meglátogatjuk a Bajorországi Legolandot.


Interneten böngészkedve egyszercsak beugrott egy legoland park,hamar magunkévá tettük az ötletet,és szakítva a hagyománnyal miszerin Dusseldorfba zarándokolunk,és áldozunk Csigaanyánk oltárán. Áldozat azért igy is volt ,mert Csigaanyánk útba ejtette velünk Freistaatot, Sulzemoos nevü helytartójával, ahol áldoztunk is egy kisebb bevásárlókocsinyit, mert mindég kell valami a lakóba is, plusz megnéztük a legújabb lakóautókat is. Tiszta Dusseldorf feeling.
Szóval estefelé megérkezttünk a legolandhoz,külön lakóaútóparkoló(5euro/nap)sok helyel,mondjúk magúnkban itt alhatúnk is,azért csak elsétáltúnk a kassáig,jegyet venni holnapra,ismerve a német szokást(olyan szivesen álnak akár órákat is sorban),jegyvételközben kiderűl hogy a parkolóban nem lehet alúdni,de no para mert a park másik oldalán van kemping,viz,áram,stb.Tényleg ennél tisztább,kúltúráltabb kempinget még nem láttam,mindenkinek csak ajánlani túdom,24 euro/nap.Másnap szeptember elseje gondoltúk a németgyerekek iskolába vannak,valahogy csak ellesszűnk.De már reggel a kempingbe gyanúsan sok gyerek volt,aztán a parkba mintha minden gyermek azzal ünnepelte volna az első iskolanapot,hogy elmegy a legolanba.A park nagyon,nagyon jó,olyan targyak is legóból vannak,amelyeknek a létezéséről se hallotam eddig,viszont sok pénz,mégtöbb türelem kell,egy,egy kör húlámvasútra,hintára,csónakra,stb,simán vársz 30-40 percet,és ez sajnos nem vicc.
Mindent összevetve csak ajánlani túdom mindenkinek,cimeket megtaláljátok a www.legoland.de alatt.

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.