Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Fél évvel ezelőtt szinte semmit sem tudtam Albániáról.

A nulláról való indulásnál sokat segített az indexen az ALBÁNIA - menni vagy nem menni?? fórum. Itt az első bejegyzés 2002-ben íródott, érdemes onnan kezdeni a kutakodást. A 37 oldalnyi bejegyzés és az eltelt 8 év számomra kirajzolt egy ívet, megpróbálom összefoglalni: a kezdeti, szűz, paradicsomi állapotok (természet, házi ételek, vendégszeretet, olcsóság) lassan megváltoztak, mára az albánok a turizmusban látják a jövőt. Külföldi befektetők a tengerpartból szállodasorokat, szállodavárosokat nővesztettek ki, a főutakat biliárdasztal minőségűre simították (az ország belsejében ez éppen most zajlik), az árak pedig elkezdtek felfelé kúszni. A média által belénk égetett kép az elmaradott Albániáról már a múlté. Azért nehéz pontos képet adni, mert fél évről fél évre hatalmas a változás.
A közelekedéssel nem volt gondunk. Több útvonal is létezik, mi a hosszabb (1.200 km) és gyorsabb autópályás verziót választottuk: Bp-Belgrád (4 óra), Belgrád-Nis-Skopje (4,5 óra), Skopje-Ohrid-Vlore (5,5 óra). Este 5-kor indultunk és egy alvás után másnap este 10-re értünk Vloréba. Szerb és makedón dinárt nem váltottunk, az autópályadíjat euró kp-ben fizettük. Szerbiában kizárólag MOL kutaknál tankoltunk bankkártyával, érdemes a határ utáni első MOL kútnál kérni egy kiadványt az összes MOL-kút térképével (a játszótereiken lazulhatnak a gyerekek). Jelenleg a magyaroszági benzinár minden (!) szomszédos ország árainál magasabb, így tessék tankolni. Albániában a benzin 140 lek, tehát 280 Ft volt.

Angolul, olaszul, oroszul (!) és albánul értettük meg magunkat. Másoknak is javaslom, mielőtt nekiindul, tanuljon meg pár alapvető kifejezést albánul, a helyieknek nagyon jól esik, ráadásul ez a befektetés többszörösen kamatozik. Mi innen és innen merítettünk (hangos szótár!), akinek kell, szívesen elküldöm a kivonatát.

Az egyetlen dolog, ami Albániában nehezen emészthető, a szeméthelyzet. 2-3 nap után már nem látja az ember, ám addig nagyon lelombozó.

Albániát csak azoknak ajánlom, akik nyitottak a keleties életfelfogásra és -berendezkedésre, annak minden napsütötte és árnyas oldalával. Pl. a kecske-, birka-, tehéncsordák általános résztvevői a közúti forgalomnak, de ez nekünk kifejezetten tetszett, a tengerparton úgyis 30-40-nel pöförésztünk, hiszen látni mentünk, nem rallyzni.

Képek itt. 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.