Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám
Utazásunk lakóautóval, a cél Málta. Első állomásunk Róma.


Február 07. szerda

12 óra körül megérkezünk Róma külső autópálya körgyűrűjére. Az egyik útikönyv által ajánlott campinget keressük . A GPS megint jól vizsgázik könnyen és gyorsan megtaláljuk. (Roma camping). A letáborozás  és a szerviz követően irány Róma a Via Aurélia  hosszú útján....

¾ órás kerékpározás után elérjük a Colosseumot.
Nehéz leírni a látványt de ezt helyettünk megteszik az útikönyvek.

A felemelő látványt követően tovább a Vittoriano  emlékműhöz.
A rómaiak „írógép” épületnek is nevezik. Semmi különösebb története nincs ha csak az nem, hogy az egyesült Olaszország első királya tiszteletére (II.Viktor Emanuel) építették.

Alighogy körbecsodáltuk szakadni kezdett az eső. Menekülés egy kávéházba. Itt Rómában a telet nem hóval kell elképzelni hanem eső, eső, eső nem hosszú ideig de rendszeresen.

Szóval eső vége irány a Trevi kút. Márványból megálmodva és kifaragva. Állítólag ha pénzérmét dobunk a kútba akkor viszont látjuk Rómát. Mi jobban bízunk a bankkártyánkban. De ahhoz, hogy a fent említett pénz bedobást meglehessen valósítani egy kis türelem és tolerancia szükséges. Először is át kell verekednie az ember fiának magát az árusok masszív sorfalán, majd a japán turistáktól kell egy kevés helyet elfoglalni és ekkor boldogan lehet fotózni, pénzt dobálni.

Vissza brigázunk a Colosseumhoz gyönyörködni az esti kivilágításban. De most már a jóból is meg árt a sok. Szóval taxival haza a campingbe.


Camping Vilige Róma koordinátái (N 41,88741 fok   E 012,40469 fok)

fontos GPS-nél a megfelelő mértékegység beállítása több variáció lehetséges,
egész évben nyitva
Camping Vilige Róma címe: Via Aurélia 831
www.ecvacanze.it
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A camping csendes, jól felszerelt (bank automata, internet pont, étterem, mosógép (3,5 EUR) bungallók,
Mosdók, zuhanyzók: tiszták
Víz vételi lehetőség: van
Áram: van (az árban benne van)
WC ürítés: van
Bolt: a campinggel szemben
Buszmegálló: a camping előtt
A camping ára :
Lakóautó+ 2 fő egy éjszakára 29 EUR
Autópálya díj Velence-Róma 28 EUR
Taxi a belvárostól a campingig: 15 EUR


Február 08. csütörtök
Jó reggelt Róma!
Ma nem terveztünk hatalmas városnézést elegendőnek ítéljük ha megnézzük a Vatikánt. Így a kerékpárokat a garázsba tettük és megkerestük a buszmegállót.
Jegyeket a camping recepciójánál lehet vásárolni a busz a camping bejáratától indul.
Meddig menjünk? Erre a kérdésre az utasok nagyon szép olasz akcentussal válaszolnak. Szóval menjünk ameddig tudunk.(a helyes válasz Cipro Metró). Ettől a tértől 5 perc séta a lépcsőn és a Vatikáni Múzeum bejáratánál vagyunk. A Vatikánt nem csak az erős hit védi :)
 A múzeum együttes a világ legnagyobb és legjelentősebb műgyűjteményeit őrzi. Egy életen át el lehetni itt bolyongani. Tél van tömeg nincs. Több irányba lehet menni, mi a Sixtusi kápolna irányát választjuk. Jó választás.
Keresztül megyünk a térkép szobán. Az állunkat alig győzzük megtámasztani. 
Raffaelló szobáin keresztül jutunk a kápolnába. A döbbenet lesz úrrá rajtunk. őrületes freskók a világ teremtéséről, Jézus és Mózes életéről, a végítéletről.(fotózni sajnos tiltott a kápolnában). Ja és megemlítendő mert az útikönyvek nem említik, hogy a freskók alatt a falon függöny dekoráció(festve).

A könyvtáron keresztül és Momo lépcsőin elhagyjuk a múzeumot. Könnyű ebéd után a Szent Péter tér és a bazilika.
Nem tudom szavakba foglalni az elképesztő méreteket. A tömeg miatt inkább a kupolával kezdünk, lent  hangyának látszanak az emberek.
Érdemes lifttel menni. A kupola belső terébe jutunk. Hangyányiak az emberek a bazilikában.  A látványt még lehet fokozni. Keskeny lépcsőkön, csiga lépcsőkön (320 lépcsőfok)  és egyéb nyaktörő mutatvány után feljutunk a kupola tetőig. Pazar panoráma a jutalom. Róma, vatikáni kert.
Ezt követően nézzük meg a bazilikát. Jól mondták ”Rómánál semmi sem lehet hatalmasabb”. No ezt szó szerint vették. Hatalmas, monumentális, elképesztő. Látszik nem három nap alatt építték.(120év).Teljes fizikai és szellemi fáradság. Ekkora területet bejárni és ennyi mindent befogadni.
Irány a camping a jól ismert 247 buszjárattal.

Buszjegy: 1 EUR  egy óra utazásra jogosít
Vatikáni Múzeumban belépő 13 EUR/fő
Szent Péter bazilika ingyenesen látogatható
Szent Péter bazilika kupolájába a jegy gyalogosoknak 4 EUR/fő, lifttel 7 EUR/főIldikó és Ferenc
 

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.