Üdvözlünk téged Vándor,

egy Önszerveződő, Szabad és Nyitott, Baráti társaságban, a Magyar Lakóautó Klub-ban!

Regisztráció
Emlékezz rám

Hosszú hétvége Firenzében

Az igazat megvallva az út kitalálása és szervezése nem a megszokott módon történt. Egy kicsit fordítva csináltunk sok mindent. Első ötletként kitaláltuk az októberi első hosszú hétvége végigdolgozása után, hogy itt a következő hosszú hétvége november elején amit együtt kellene tölteni a családnak. A lakóautós kirándulás már régóta foglalkoztatott, így elkezdtem utánanézni a lehetőségeknek. Székesfehérváron találtam is bérelhető lakóautót, melyet lefoglaltam nov.1-4-ig. Következő lépésként a helyszínt kerestem az időjárás előrejelzések alapján, így haladtam egyre délebbre, míg végül a Firenze magasságában találtam előrejelzések alapján megfelelő időjárást. Kb. 20C0-ot jeleztek nappalra, míg éjszakára sem ígértek 15C0-nál hidegebbet. Ezután a kempingek keresése következett, amely nagyon sok keresgéléssel járt, mivel október közepén a legtöbb már bezár. Ekkor kértem egy nagyon jó ismerősöm lányának a segítségét, aki kint él Toscana-ban - honlapján (toszkanamania.hu) egyébként nagyon sok információval, ajánlással, személyes kapcsolat felajánlásával is tud segíteni az odautazóknak, én is nagyon sok infót vettem onnan amit így is nagyon köszönök -, hogy segítsen nyitva tartó kemping keresésében. Szerencsére a keresése sikerrel járt, és Firenze mellett Fiesole-ban talált is kempinget. Beszélt is a kempingel és jelezte felém, hogy nyitva vannak, csak le kell foglalni és foglalózni előre. Gyorsan le is foglaltam a helyet három éjszakára az előleget elutaltam. Így minden megvolt a hosszú hétvégéhez.

Az autó teletankolása az első útra. Autópálya matrica vásárlás (2.975.-Ft/10 nap).

Csütörtök reggel fél kilenckor indultunk Székesfehérvárról szakadó esőben és 11órakor már Szlovéniában voltunk az első MOL kúton ahol újra teletankolás illetve szlovén autópálya matrica vásárlás (7 napos 15€). Indulás tovább a szakadó esőben. Délután háromnegyed háromkor léptünk át az olasz autópálya kapun ahol egy jegyet kaptunk amit a pálya kilépésekor kell fizetni. Velence környékén már szerencsére elállt az eső, így sokkal jobb volt az utazás, illetve a parkolóban történő pihenés alkalmából is kellemesebb volt kint sétálva, nyújtózkodva. Autópályáról lehajtás Firenze Sud kihajtón, fizetés (26,7 €). Este hét órakor érkeztünk meg sötétben Fiesole központjába és a GPS-t követve kerestük a kempinget, mely egysávos kacskaringós úton a házak között vezetett felfelé egymásnak félreállva elsőbbséget adva. Aztán jött a célegyenes, jobbra fordulva ismét felfelé kellett venni az irányt ahol is egyes fokozatba kellet visszakapcsolni, hogy felérjünk a kemping bejáratához. Megérkezés és a recepción bejelentkezés után a foglalt helyünket – ez az egy szabad jó hely volt - megmutatták ahol is leparkoltunk.

Egész éjjel szakadt az eső de reggelre minden szép volt. Elállt az eső és a kilátás!!!

Fiesole a Firenze „rózsadombja”. Toscanai kastélyok a hegyoldalban hatalmas telkeken gyönyörű olajfákkal. A kempingből teljes panoráma kilátás Firenzére, ahol minden történelmi látványosság kitűnően látható.

Reggeli és indulás Firenzébe. A kempingből saját kisbusszal levisznek teljesen térítésmentesen Fiesole központjába kb. 1,5km. Innen a firenzei helyi busz (7-es) visz be Firenze központjába kb negyed óra alatt. A végállomástól minden nevezetesség gyalog is könnyen megközelíthető. Nevezetességek felkeresése, természetesen ebédre pizza meg tészta.

Délután fél hatkor indulás vissza Fiesole-ba. Amint megérkeztünk a központba telefon a kemping recepcióra és már küldték is a kisbuszt értünk.

Másnap reggel ismét indulás vissza Firenzébe a megszokott módon és további nevezetességek meglátogatása és emlékek vásárlása, illetve ismét olasz ebéd tészta, tengeri herkentyűs saláta.

Amit tapasztaltam egész olaszországi tartózkodásom alatt, hogy a lakókocsis-lakóautós kirándulás egy tradíció az olaszoknál. Péntek este megérkeznek a kempingbe és vasárnap estig együtt vannak, együtt főznek, beszélgetnek, tévéznek.

A külvárosban járva ahol már nagyobb autók is elférnek majd minden ház előtt parkolt lakóautó, lakókocsi. Szerintem ez a mód tényleg nagyon családcentrikus kirándulási, nyaralási lehetőség. A négy nap alatt én is ezt éreztem az én családommal. Este vacsora, fürdés, dvd-n mesenézés, beszélgetés aztán alvás. Nincs tv a sok reklámmal, rettenetes hírekkel, internet a közösségi oldalakkal, hírek záporával csak a család. Ennyi kikapcsolódás szükséges egy héten. Gondoljuk végig!

A kommunikáció olasz és angol nyelven történt, és észrevettem, hogy az olaszok örültek és szívesebben is vették ha az ő nyelvükön szólok hozzájuk, így én is egyre jobban elővettem a korábban tanultakat.

Ezek után elmondhatom, hogy mindkét nap szerencsére nagyon jó időt fogtunk ki, így kellemesen tölthettük el a pihenésre szánt időnket.

Vasárnap reggel negyed nyolckor indultunk, mondanom se kell szakadó esőben, hogy ne kelljen késő este hazaérnünk, hiszen másnap iskola, óvoda. Délben hajtottunk le az olasz autópályáról (szintén 26,7€). Szlovéniában egy órakor tankolás még mindig vízszintesen szakadó esőben, hogy hazaérjünk. Az ország felénél járva kb. kettő órakor állt el az eső, sőt napsütésben utaztunk tovább. Fél ötkor már Magyarországon voltunk. Fél hétre érkeztünk meg Székesfehérvárra.

Összességében 1800km tettünk meg, de elmondhatom, hogy nagyon kényelmesen utaztunk és nem éreztem fáradtnak magam, mindenki nagyon élvezte ezt a négy napot, a gyerekek már most nagyon várják mikor megyünk megint lakóautózni. Ezek után biztosan lesz folytatása.

Luigino

Partnereink:

Egyedi lakóautók gyártása. Lakóautók szervizelése, átépítése, felújítása.